Deprecated: Hook custom_css_loaded is deprecated since version jetpack-13.5! Use WordPress Custom CSS instead. Jetpack stöder inte längre anpassad CSS. Läs WordPress.org-dokumentationen för att lära dig hur du tillämpar anpassade stilar på din webbplats: https://wordpress.org/documentation/article/styles-overview/#applying-custom-css in /customers/0/3/5/joannahalvardsson.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 6078 Tyngdtäcken bäst i test – Aspiepower Media
Aspiepower Media

Tyngdtäcken bäst i test

Tyngdtäcken bäst i test

Tyngdtäcken bäst i test

Jag har Google analytics kopplad till min blogg och det gör att jag kan se vad ni söker på och hamnar på min blogg. De sökord ni använder mest är tyngdtäcken. Jag har tidigare skrivit flera inlägg om vilka täcken jag har testat och delat med mig av mina erfarenheter av de olika sorterna. Jag får dock många frågor om vart dom kommer i från. Så här kommer ett inlägg med korta recensioner, prisinfo och vart täckena finns att köpa. Hoppas att ni gillar det!


Vad är ett tyngdtäcke?

Jag tänkte börja med att förklara vad ett tyngdtäcke är. Ni som har erfarenhet av NPF-disgnoser/ psykisk ohälsa har nog redan koll men vi kör en lite förklaring till er som inte vet det. Ett tyngdtäcke är precis vad det låter som, ett täcke med insydda tyngder. Det finns täcken med olika vikt för att passa alla, en riktlinje är att täcket ska väga cirka 10 procent av din kroppsvikt. Tyngderna skapar ett lätt och behagligt tryck mot kroppen, ungefär som om du fick massage. Det gör att hjärnan frigör må bra-hormoner som serotonin och oxytocin, samtidigt som det sänker nivån av stresshormonet kortisol. Blodtrycket sjunker, andningen blir lugnare och du känner dig trygg. När du sover under ett vikttäcke ökar även sömnhormonet melatonin, vilket gör dig sömnig. Inom svensk sjukvård har man framgångsrikt använt tyngdtäcken i drygt 12 års tid, för att hjälpa människor att komma till ro. 

Den största målgruppen som använt dessa täcken är personer med:

Demens
Anorexi/Bulimi
ADHD
Autism
Aspergers syndrom
Psykisk ohälsa
Psykisk sjukdom
Förvärvad hjärnskada
Neurologiska sjukdomar
Kronisk smärta


Bild lånad av Somna.se

Kedjetäcke

Det första täcket jag fick testa var ett kedjetäcke på 10 kg. Jag sov med halva kroppen under täcket och andra halvan under ett vanligt täcke. Efter ha haft det i 10 år så fick jag testa ett annat täcke och insåg att tio kilo varit för tungt. Så kedjetäcken är de jag gillar sämst. Jag hade kanske känt annorlunda om jag hade fått testa ett lättare vikt då jag tycker att det trycker för mycket mot kroppen.

+ Har faktiskt inge plus att säga om det dock kan ju de bero på tyngden.
Ett för hårt tryck mot kroppen.

Prisklass: 5381-8219 kr
Här kan du köpa täcket.


Bild lånad av Lunaofsweden.se

Fibertäcke

Det andra täcket jag fick testa var ett fibertäcke på 6 kg. Jag älskar att det är fluffigt och känns som ett vanligt täcke. Min upplevelse är att man inte känner tyngden när jag ligger under det. Jag känner mig omfamnad och kramad på ett behagligt sätt. Utan att känna mig instängd som jag gjorde av kedjetäcket. Jag använder detta täcke hemma och det är det jag använder mest.

+ Fluffigt som en vanligt täcke.
Kan upplevas som varmt men jag gillar det. Det ska finnas en version som är tunnare men den har jag inte testat för jag fryser alltid haha.

Prisklass: 2 995 kr

Jag har det som heter FUTURA.
Men som privatperson hänvisas man HIT!


Recension tyngdtäcken
Bild: Joannahalvardsson.se

Cura-täcket

När jag skrev detta inlägg om att Clas Ohlsson börjat sälja tyngdtäcken så hade jag ingen aning om hur populärt inlägget skulle bli. I skrivande stund har 69 533 personer läst det. Jag har mitt Cura-täcke på 5 kg i soffan. Jag gillar inte att sova med det för jag upplever att ”sanden” som är i glider i väg och att det inte alls ger samma känsla som fiber och ringtäckena ger. Men det passar bra som mystäcke det kan också vara ett bra alternativ för dom som inte kan få ett tyngdtäcke som hjälpmedel genom landstinget. Här hittar ni en mer ingående recension om täcket.

+ Billigare än de andra täckena. Bra alternativ till dom som inte kan få täcken som hjälpmedel.
Jag upplever att innehållet ”åker i väg” och det gör att täcket inte ger samma tryck som vid de andra.

Prisklass: 1895-2495 kr
Här kan du köpa täcket.


Tyngdtäcken bäst i test
Bild: Joannahalvardsson.se

Ringtäcket

För några månader fick jag testa ett nytt tyngdtäcke, Ringtäcket. Det blev en stor favorit och jag har det hemma hos mamma och pappa. Det påminner om fibertäcket men ger lite mer tryck. Dock inte lika mycket som kedjetäcket så man känner sig instängd.  Jag gillar att de har gjort två sidor så man kan välja  hur mycket tryck man vill ha och vilken sida som passar bäst. Det är också många andra saker jag gillar med de här täcket. Det känns som dom tänkt till och satt ihop ett täcke utifrån vad som saknas/är mindre bra med de andra täckena.
Här hittar ni en längre recension.

+ Jag gillar att de vänt blixtlåset och andra hållet (läs recensionen jag länkade ovan så förstår ni vad jag menar)
Det är också ett plus att man får med en smidig ryggsäck och en tvättpåse. Jag gillar också att det har två sidor så man kan välja hur mycket tryck man vill ha, då många med tex Aspergers syndrom upplever känsel annorlunda.
Lite kallt om man är väldigt frusen. Inte lika fluffigt som fibertäcket.

Här kan du köpa täcket.
Prisklass:
4749-7890 kr


Sammanfattning:

Skulle jag ranka täckena mellan ett och fyra så skulle det bli så här.
1. Fibertäcket.
2. Ringtäcket.
3. Cura-täcket.
4. Kedjetäcket.

I de stora hela tycker jag att ju dyrare täcke man köper ju bättre får man. Har man stora sömnproblem så skulle jag rekommendera ett av de dyrare täckena. Om jag inte skulle få mitt från landstinget så skulle jag se det som en investering för man har ju kvar täcket i många år. Mitt kedjetäcke har används i över 10 år och det är inget som syns. Jag hoppas att ni nu har fått en liten bättre bild av vad det är för skillnad på de olika täckena.

Tyngdtäcken bäst i test

5 reaktioner på “Tyngdtäcken bäst i test

 1. Hej Joanna.

  Jag jobbar som arbetsterapeut i Stockholms Landsting. älskar din blogg och du är så gullig 🙂

  när du fick ditt täcke förskrivet så gick arbetsterapeuten igenom din sömnproblematik och så valdes ett täcke utefter hur dina sömnrutiner ser ut. Det är inte din kroppsvikt, kön eller längd som avgör hur tungt täcket ska vara.

  Det är ett stor missförstånd som idag råder ute bland alla konsument-produkter och är extremt missvisande och de främst verkar vilja kränga täcken. Tragiskt nog är det många som far illa till pga av detta, och så ska det inte behöva vara.

  Det är ju heller inte tyngden i tyngdtäcken som är det primära, utan den taktila stimulansen som uppkommer av objekt inuti täcket 🙂
  Tusen tack för en jättebra blogg, gillar det du gör 🙂

  1. Av alla täcken jag har så har ingen gått igenom nått. Jag fick välja helt själv och de gav inte ens tips. Dock sa de va andra i samma storlek som mig brukar föredra. Av alla andra jag känner som har tyngdtäcken så har de varit samma sak.

 2. Hej Joanna
  Tack för din utvärdering av tyngdtäcken, jag har googlat runt och försökt hitta åsikter som inte bara är reklam för en viss typ av täcke, så jag litade på dig och köpte ett 10 kg Luna, valet föll på det pga din erfarenhet och att det är delbart för tvätt, nackdelen med det är att man inte får returnera det så det var en risk i köpet, men tag schansade och beställde ett i alla fall.

  Dom första nätterna var ingen höjdare så jag tänkte att nu har jag gjort en dålig affär igen, men jag gav mig inte utan kämpade på och efter ca en veckas användning så började jag sova som aldrig förr, det går väl inte jättefort att somna och det gäller att hitta den rätta positionen under täcket som kan kännas tungt och otympligt från början.

  Täcket känns lagom varmt så det går bra att ligga under det hela natten, nu sover jag oftast med fönstret på glänt så länge det inte är för kallt ute och fötterna måste vara framme så man får lägga det dubbelvikt uppe vid huvudet men den extra vikten känns bara bra så det är ingen nackdel, nu somnar jag inte direkt men man finner en slags ro under täcket så det går fortare än tidigare och när man väl somnat sover jag som en stock och utan att ständigt vakna med nya problem att somna in, dessutom upplever jag att jag drömmer mindre än tidigare och när jag vaknar känner jag mig betydligt mer utvilad.

  Jag är 60 år och lider inte av psykiska besvär så vitt jag vet men har under många år haft problem med sömnen och värk i leder och har tidvis tagit extra värktabletter på kvällen enbart för att kunna somna och det fungerar ibland men man vaknar dödstrött på morgonen, nu har jag slutat med det.
  Så stort tack för ditt test, det gjorde mitt val enklare.

  Mvh

 3. Hej!

  Jag har ett kedjetäcke på 8 kg (sedan 2015) som jag fick prova ut hos arbetsterapeuten (kostade mig inget, beror dock på vilket landsting man tillhör).

  Det är:
  1. Delbart med dragkedja för att underlätta vid tvättning.
  2. Har 2 olika sidor dvs om man vill ha kedjorna direkt mot kroppen eller inte. Jag föredrar sidan med kedjorna direkt mot kroppen.
  3. Tvättpåse och väska ingår.

  Det finns även ett täcke som heter Bolltäcke. Jag personligen tyckte inte om det eftersom bollarna gjorde ont och det kändes som om jag skulle kvävas.

  Det bästa är att prova ut ett täcke så att det blir rätt vad gäller vikt, ens behov, känsla m m.

  Ha det gott!!

  Hälsningar Monika

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *