Home Recept Nyttiga Lussebullar 2sp (lila)

Nyttiga Lussebullar 2sp (lila)

by Joanna Halvardsson

Nyttiga Lussebullar

Nyttiga Lussebullar

I morgon är det första advent och i dag är det tjugofyra dagar kvar till julafton. Har ni fått någon julkänsla än? Det har verkligen inte jag. I ett försök att få den så bakade jag lussebullar i går. Jag testade ett recept av nyttiga lussebullar. Jag vet inte riktigt om bullar kan vara nyttiga men det är iallafall ett bättre alternativ för dig som vill undvika socker.

Två varianter

Jag valde att göra en sats men dela degen i två delar. Av häften gjorde jag den klassiska modellen och av den andra halvan gjorde jag en variant med mandelmassa som fyllning. Det blev tjugo bullar av varje variant. Jag tycker dom blev riktigt bra och ingen har förstått att dom är gjorda utan socker innan jag berättat det. Den klassiska modellen blir 2 SP per bulle och den med mandelmassa 4SP per bulle.


Lussebullar 2sp (lila) 20 st

Fördeg:
3 dl garant mandeldryck
50 g jäst
1 g saffran (mald)
4 dl vetemjöl
Deg:
50 g margarin 80%
1 dl vaniljkvarg 0,2 %
5 dl vetemjöl
1½ dl dansukker stevia
½ tsk salt
Ägg till pensling
Russin
Gör så här:
Börja med en fördeg.
Värm upp mandeldryck med saffran till fingervarmt (37grader)
Smula jästen i en bunke och häll över den fingervarma mandeldrycken.
Rör runt så jästen löser sig.
Blanda ner vetemjöl och knåda till en fin deg, kan va lite klibbig.
Knåda eller vispa 3-4 minuter.
Låt fördegen vila under en bakduk i 30 minuter.
Blanda sedan i resterande ingredienser till degen.
Jag körde även där med vanlig elvisp och degvisparna.
Knåda degen tills den släpper från bunken och ser len och glansig ut så är den klar.
Låt degen vila under bakduk i ytterligare 30 minuter.

Jag delade som sagt degen i två delar här och gjorde den klassiska modellen av hälften och med mandelmassa av andra delen. Ni hittar hur jag gjorde fyllningen med mandelmassa längre ner.
Lägg Lussekatterna på bakplåtsklädd plåt och låt jäsa 1 timme under bakduk på en dragfri plats.

Sätt ugnen på 225 grader.
Pensla Lussekatterna med uppvispat ägg och tryck ner 2 russin i varje Lussekatt.
Grädda mitt i ugnen i cirka 6-8 minuter.
Låt svalna under bakduk.


Lussebullar 4sp (lila) 20 st

Använd hälften av degen ovan
Kavla ut den och bred på fyllningen.
Vik ihop degen och skär i remsor. Fläta dom sedan som när du gör vanliga bullar.
Bläddra upp och läs i receptet ovan hur du går vidare.
Jag valde att pensla med ägg och ha på pärlsocker.

Mandelmassa fyllningen:

100 g mandelmassa
50 margarin 80%
Jag körde det i mikron några sekunder för att de skulle bli mjukare och enklare att blanda.

Mamma du säger att du bakat lussekatter. Det är ju inga katter. Det är ju gula bullar.

 

You may also like

Leave a Comment