Deprecated: Hook custom_css_loaded is deprecated since version jetpack-13.5! Use WordPress Custom CSS instead. Jetpack stöder inte längre anpassad CSS. Läs WordPress.org-dokumentationen för att lära dig hur du tillämpar anpassade stilar på din webbplats: https://wordpress.org/documentation/article/styles-overview/#applying-custom-css in /customers/0/3/5/joannahalvardsson.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 6085 Jag testar ett nytt tyngdtäcke – Aspiepower Media
Aspiepower Media

Jag testar ett nytt tyngdtäcke

Jag testar ett nytt tyngdtäcke

Jag testar ett nytt tyngdtäcke

Ett av mina mest lästa inlägg är inlägget där jag testar tyngdtäcken. Därför blev jag så glad när Sleepify kontaktade mig och frågade om jag ville testa deras ringtäcke. Jag tycker att det är så bra att det finns så många olika varianter av täcken för alla människor är ju olika. Det tyngdtäcke som passar den ena passar inte alltid den andra.

Testat de flesta modeller av tyngdtäcke

Jag har testat de flesta modeller som finns på marknaden. Just nu har jag ett fibertäcke på 6 kg som jag älskar. Jag gillar att det är fluffigt och känns som ett vanligt täcke. I Hagfors har jag ett kedjetäcke på 10 kg som jag inte alls gillar. Det var det första täcket jag fick och jag har med åren insett att det är för tungt. Jag har också CLURA-täcke på 5 kg som jag har som mystäcke i soffan. Nu har jag alltså fått möjligheten att testa ett nytt tyngdtäcke, nämligen ringtäcket.

tyngdtäcke

Ringtäcke

Med hjälp av 450 ringar placerade en och en i lika många specialsydda fickor om 80×80 mm fördelade över hela tyngdtäckets yta uppnås en optimal fördelning av täckets taktilt stimulerande punkter. Ringtäcket är ljudlöst då ringarna ligger isolerade från varandra. Det uppstår därför inte något metalliskt klingande ljud när man vänder sig eller rör sig under täcket.

Hög andningsförmåga

Ringarna som utgör själva vikten i täcket, är tillverkade i rostfritt kirurgiskt stål av högsta kvalitet och har designats med ett hål i mitten för att effektivt kunna transportera fukt och värme ur täcket. Resultatet blir ett torrt, svalt och behagligt täcke med hög andningsförmåga.

2 i 1 funktion

Precis som kedjetäcket har Ringtäcket en 2-i-1 funktion där den ena sidan av täcket är vadderad och den andra sidan ger en kraftigare sinnesstimulerande effekt, då ringarna känns mer mot kroppen. Vilken sida man föredrar är individuellt och kan variera beroende på måendet i olika skeden. Många föredrar exempelvis att använda ringsidan som ger kraftigare sinnesstimulerande effekt då de genomgår stressigare perioder.

Vad tycker jag?

Jag har nu sovit med täcket i en vecka och vad tycker jag då? Jo jag gillar det väldigt mycket. Det är skönare än kedjetäcket men inte riktigt lika skönt som fibertäcket. Jag har bestämt att det här täcket får flytta till Hagfors och jag kommer lämna tillbaka mitt kedjetäcke till psykiatrin. Jag tycker att ringarna ger ett skönare tryck än kedjetäcket och jag känner mig inte lika ”instängd”. Dock gillar jag fibertäckets ”fluffighet” mer. Det enda negativa jag har att säga om täcket är att jag, som alltid är frusen upplever att det är lite kallt ibland. Nu har jag dock haft feber under testperioden så är svårt att säga om de verkligen är så. Dom tipsade om att man kunde lägga in en filt om man var frusen sen har de även en modell till som är tjockare.

tyngdtäcke

Smidig ryggsäck

En annan grej som jag gillar är att täcket leveras i en smidig ryggsäck. Den är gjord för att vara både skön och praktisk. Man öppnar locket på ryggsäcken och kan smidigt lägga ner täcket. Det finns gott om plats så man kan lägga i de smidigt och stänga den utan att behöva använda våld. Perfekt om man behöver ta med sig täcket. Täcket är även delbart så man kan ta med sig ena halvan om man vill.

Tvättpåse och tydliga instruktioner

Förutom ryggsäcken så får man med en tvättpåse och tydliga instruktioner. De känns som om de verkligen tänkt till och att hela produkten är anpassad till målgruppen. De ger jag en stor tumme upp för!  Dom tipsade också om att man kunde tvätta täcket med ett lakan så låter det inte lika mycket. Det är inte farligt för maskinen att de låter men de kan ju va skönt att slippa oväsendet.

Har verkligen tänkt till

En annan grej de tänkt på är att blixtlåset som man kan dela täcket med går vågrätt i stället för lodrätt, som de gör på de flesta andra tyngdtäcken. Detta gör att man inte får dragskon vid ansiktet eller fötterna. Ringtäckets översta respektive nedersta 30 cm har också en lägre vikt än resterande del av täcket, oavsett vilken totalvikt täcket har. Denna design minimerar risken att man upplever obehag och värk i fötter, underben, hals och ansikte då dessa kroppsdelar inte klarar samma viktpåfrestning som andra delar av kroppen.

Kan rekommendera

Jag är som sagt väldigt nöjd och kommer börja använda mitt täcke i Hagfors, så jag slipper dra täcken fram och tillbaka. Jag kan varmt rekommendera detta tyngdtäcke till er som inte kan få genom landstinget eller er som precis som mig behöver ett extra täcke. Men såklart även till er som kan få det via era landsting.

Jag testade ett täcke på 6 kg och känner mig nöjd med vikten.
Täcket kostar mellan 4.749- 7.890 kr beroende på vikt.
Det finns i  4, 6, 8, 10, 12, 14, 16 och 18 kg!
Läs mer om täcket och hur du beställer det här.

Ringtäcket är förskrivningsbart i:

Norra Stockholm län via Sodexo
Uppsala län (kommunerna, och för vuxna från 18 år och uppåt)
Jönköpings län
Kalmar län (landstinget, för barn från 0 år och upp till 18 år)
Norrbottens län
Västerbottens län
Jämtland/Härjedalens län
Södra Stockholm län via Hjälpmedel Syd och Gotland (från och med november 2019)
Östergötlands län (från och med september 2019)


Utvärdering:

+

Skönare tryck än kedjetäcke.
Smidig ryggsäck som ingår+ tvättpåse.
Tydliga instruktioner anpassat för målgruppen.
Går att tvätta.
Låter inte när man rör sig.
Ger bättre simulans och har bättre effekt än CLURA-täcket.

Lite kallt om man är väldigt frusen.
Inte lika fluffigt som fibertäcket.

8 reaktioner på “Jag testar ett nytt tyngdtäcke

  1. Hej! Jag blir nyfiken på vilket fibertäcke du använder. Jag håller på att läsa om vilket täcke som skulle vara bra för min son. Det jag fastnade för på fibertäcket var att du skrev att det kändes som ett vanligt täcke. Min son vaknar alltid trött och hade nog blivit hjälpt av ett tyngdtäcke. Mvh Linda

  2. Hej! Fick du testa både det vanliga ringtäcket och ringtäcke sensitive?
    Tackar för bra och hjälpsam info i ditt inlägg 😊

  3. Ringtäcket är helt klart det mest populära inom vården. Förstår inte hur folk kan gå på bluffen och köpa i butiken. De täcken i butiken är gamla från 90-talet och togs bort från bården då dom inte hade någon effekt.

    Det är inte tyngden som är det viktiga! Det är den taktila stimulansen som vårdtäcken har.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *