Litium är slut hos leverantören

Litium är slut hos leverantören

Litium är slut hos leverantören

I går morse vaknade jag upp och möttes av nyheten att Litium är slut hos leverantören. Än så länge finns den kvar på vissa apotek och problemet gäller hela Sverige. Jag skynda mig att ringa till öppenvården för att fråga vad vi skulle göra. De hade precis nåtts av nyheten och hade inget svar. Dom sa att det löser sig nog men när jag informerade dom om att det stod på SVT att det inte skulle vara löst innan 5 augusti så mumlar sköterskan ”Det här är livsfarligt!” Jag bad dom att skriva ut ett recept till mig då mina uttag är slut och jag hade kollat upp att det fanns kvar på några apotek i närheten. Dock fick jag svaret att jag skulle återkomma om några dagar då de inte vet hur de ska lösa det här. Jo tjena att medicinen finns kvar om några dagar.

p4 Värmland ringde

Jag han precis lägga på så ringer dom om P4 Värmland. De hade också nåtts av nyheten och gjorde en chansning. De visste att jag var bipolär men inte visste vilken medicin jag stod på. Dom undrade om jag ville prata om Litiumbristen och självklart ställde jag upp på det. Så klockan 8.30 i morse var jag med i direktsänd radio genom telefon. Det bästa med radio är att ingen ser hur du ser ut så man behöver inte ens klä på sig haha.

Bästa assistenten

Sen hade jag också hjälp av en assistent som hjälpte mig att hålla koll på vad jag skulle säga. Jag är nöjd med min insatts och ni kan lyssna här. Dock har de klippt bort lite på webbversionen bland annat när jag pratar om vad konsekvensen kan bli om jag måste sluta med medicinen tvärt. Jag vill fira 3 år utan självskadebeteende om en månad och det är inte okej att jag ska krascha pga att en medicin har tagit slut. Efter samtalet ringde jag upp psykiatrin igen och helt plötsligt skulle de försöka fixa ett recept. Det kan vara så att de hade lyssnat på radion några minuter tidigare. Nu finns en ask undanlagd på apoteket i Karlstad. Till er som har samma problem så är mitt tips att ni ringer apotekets kundtjänst 077-145 04 50 dom kan se vart det finns svar och kan lägga undan åt dig.

Det är några saker jag stör mig på:

1. Att landstinget inte kan ge ut information till berörda patienter så man går runt och är orolig i onödan. De har en litum-sköterska som håller koll på prover och ringer med svar. De smidigaste vore väl om hon kunde ringa/skicka ut information i stället för att man måste ringa rådgivningen och prata med en ny person varje gång.

2. Att det känns som det inte tas på allvar. Hur kan en medicin helt plötsligt ta slut? De måste de ju ha märkt innan den tog slut? Hade det varit en medicin mot tex diabetes så hade det varit kaos nu. Nu kommer någon säga ”Ja men man kan dö av diabetes”. Ja och 15% av dom som har bipolär sjukdom tar sitt liv. Så det här är också en dödlig sjukdom.


Andra inlägg om Litium:

Insättning: https://www.joannahalvardsson.se/2019/03/19/valkommen-till-mitt-liv-litium/

Dag 3: https://www.joannahalvardsson.se/2019/03/20/dag-3-med-litium/

Dag 8: https://www.joannahalvardsson.se/2019/03/26/dag-8-med-litium/

Två månader: https://www.joannahalvardsson.se/2019/05/18/tva-manader-med-litium/

Fyra månader: https://www.joannahalvardsson.se/2019/07/23/fyra-manader-med-litium/

Ett svar på ”Litium är slut hos leverantören

  1. Jag är farmaceut på Apoteket och vi är såklart medvetna om denna situation. Det finns alternativ på licens! Jag håller tummar och tår på att vi kommer fixa denna akuta situation. Det senaste budet jag hörde idag var att Lithionit kommer finnas tillgängligt i början på augusti! Om man inte klarar sig tills dess måste man kontakta sin läkare för att få licenspreparat utskrivet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen