Deprecated: Hook custom_css_loaded is deprecated since version jetpack-13.5! Use WordPress Custom CSS instead. Jetpack stöder inte längre anpassad CSS. Läs WordPress.org-dokumentationen för att lära dig hur du tillämpar anpassade stilar på din webbplats: https://wordpress.org/documentation/article/styles-overview/#applying-custom-css in /customers/0/3/5/joannahalvardsson.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 6085 Politikerna tänker inte på barn med NPF-diagnoser – Aspiepower Media
Aspiepower Media

Politikerna tänker inte på barn med NPF-diagnoser

Valtider

Det är valtider och helt plötsligt pratas det mycket om skolan. På TV 4 i morse pratade de om att vi ska ha kvar läxor i skolan. Lärarförbundet stod bakom detta för de tyckte att elverna ska lära sig så mycket som möjligt i skolan. Men om man nu ska göra det varför ska man då behöva ta med skolarbetet hem? Sverige är ett av få länder som har läxor. De som står bakom läxfrågan har nog aldrig försökt göra skolarbete hemma med ett barn som har en neuropsykiatrisk diagnos. Skolan är nog jobbig som den är för de här barnen. Om de ska behöva ta med det jobbiga hem så blir det ännu värre.

Mer läxor= katastrof för barn med NPF-diagnoser

Jag möter ofta föräldrar till barn med NPF-diagnoser som berättar om läxstunder som slutar med utbrott, ångest och självskadebeteende. Mer läxor eller läxor över lag kan sluta med en katastrof för dessa barn och föräldrar. Det finns så mycket annat som den lilla energin som finns kvar efter en skoldag behövs till. Varför lägga mer krav på dom som knappt klarar de krav som redan finns?

Mobilförbud i skolorna

I gårdagens partiledarutfrågningar i TV4 grillades Stefan Löfven, Ulf Kristersson, Ebba Busch Thor och Gustav Fridolin. Alla partiledarna var för mobilförbud i skolan.
– Jag utgår från att det ska vara ett förbud. Vi behöver se till att eleverna koncentrerar sig på lärandet, säger Stefan Löfven.
Okej då kanske herr stadsminister borde åka ut till en skola för barn med autism och se hur verkligheten ser ut för dessa barn. Dom behöver sin mobiltelefon som ett hjälpmedel för att stänga ute intryck och inte slösa onödig energi.

Behöver kunna stänga av

Jag hade aldrig klarat skolan utan hörlurar och musik. På min tid fanns det dock bärbara cd-spelare. I dag är allt sånt i mobilen. Så tar man bort mobilen så tar man också bort ett viktig hjälpmedel för barn med särskilda behov. Det skulle aldrig komma på tal att man skulle ta mig mina glasögon i skolan, de behöver jag ju för att se. Utan dom skulle jag inte klara skolan. Jag behöver också min musik för att stänga av och fokusera men den tycker de att jag ska klara mig utan. Jag vet att det finns många andra barn som också har det behovet. Jag upplever att barn med NPF-diagnoser glöms bort i valdebatterna.

Vad tycker du om skolfrågorna? Borde vi förbjuda läxor och mobiltelefoner?

 

7 reaktioner på “Politikerna tänker inte på barn med NPF-diagnoser

 1. Jag håller med om att skolan borde bli mer läxfri. känner igen det där med frustration vid läxläsningen på kvällen efter att ha varit i skolan i 4-5 timmar.
  Jag orkade inte läsa mina läxor. Jag kände att det var tillräckligt med intryck ändå.

  Att ta bort mobilen kan ju vara bra om man har en MP3 – spelare istället.
  Det pratas för lite om barn med funktionshinders behov i valtider!
  Ja, i vanliga fall också.

 2. Mobiler ska INTE förbjudas, men läxor ska.

  Jag håller fullständigt med, hemmet är en viloplats, och INTE en pluggplats.

  Jag minns hur mycket jag hatade hemläxor när jag gick i skolan, och ännu mer att läsa på till prov hemma.

  Och några gånger blev jag så frustrerad att jag grät, slet håret av mig och bankade i bordet när läxorna var för svåra.

  Och att läsa på till prov – jag har en så kallad teflonhjärna (ingenting fastnar), jag har extremt svårt att förstå innebörden av det jag läser, och jag kan inte alls läsa på till ett prov utan hjälp.

 3. Jag tycker det var bra med läxor när jag var i skolan, det var ju mycket lugnare att läsa hemma istället för i skolan där man blev störd av jobbiga klasskamrater. (Och lärare som bara malde på och malde på.) Däremot så tycker jag att man ska se till att läxorna är anpassade till att göras hemma på egen hand, det är ju fel när man inte lär sig tillräckligt i skolan och får läxa i det istället. Läxorna ska vara förberedelse inför lektionerna och eventuellt repetition, inte saker som man inte kan. Så fram för fler, och enklare, läxor i skolan!

  Däremot håller jag med dig när det gäller mobilen, det finns så mycket hjälpsamt där. Appar med att göra-listor, appar för att lära sig språk och matematik, möjlighet att lyssna på radio och musik, med mera. Det är ju bara dumt att förbjuda det och göra det svårare för både elever och lärare. Jag har ju kvar min gamla bärbara cd-spelare, men jag tar den sällan utanför lägenhetsdörren. Den är helt enkelt för otymplig. Tänk då att de stackars eleverna ska släpa på cd-spelare, hörlurar, kalendrar, pappersordböcker, miniräknare och allt vad de kan behöva. Opraktiskt! Och det är väl knappast bättre att lärarna ska släpa runt på klassuppsättningar av allt från cd-spelare till miniräknare till ordböcker…

  Vissa skolor har ju paddor till eleverna, det är ju bra. Problemet är bara när skolorna tror att paddorna ska ersätta läroböckerna. Det är betydligt svårare att hitta relevant information på nätet än få en lista med sidor att läsa i en bok av läraren.

 4. Fortfarande är barn med npf-diagnoser en minioritet och kanske inte kan lägga en hel skolplaneringen utefter dem. Däremot tror jag att hela skolans sätt att lära och se på barn måste ändras, att en del lär sig genom att läsa, andra bara av att lyssna. Tex få fler elever att gilla rörelse som främjar inlärning och koncentrationen.

  Vad gör man med alla barn som missbrukar telefon användandet? Vad gör man med alla barn som faktiskt stör på lektionerna? Jag är helt ening om att skolan behöver ändras och på de sätt de lär ut. Och som någon annan skrev att endast ge läxor som är repetion eller förberedelse inför nästa dag. Tex jag lär mig bäst om jag får skriva och bearbeta en text, skriva rapporter etc. så tror det är skitsvår att anpassa efter varje individ. Däremot behövs en mer varierad inlärning.

 5. Jag har gått och tänkt på det här efter att jag lämnade min förra kommentar, och då har jag kommit på att detta med mobiler inte bara gäller barn med NPF utan även vanliga barn som kan behöva extra hjälp, till exempel diabetiker som håller koll på blodsockret genom mobilen eller barn som behöver påminnelser i mobilen för att göra fysiska övningar eller stretch. Så ja, politikerna verkar ha en väldigt fyrkantig bild av hurdana barn är och vad de behöver i skolan.

  Sen finns det ju även program som ska hjälpa till att slå av vissa funktioner om man blir lätt distraherad av sin mobil, men jag har inte provat dem så jag vet inte hur det funkar. Dock så kanske det kan vara ett alternativ för barn som blir distraherade?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *