Home Aspergers syndrom Jag tror att jag har Asperger, vad gör jag?

Jag tror att jag har Asperger, vad gör jag?

by Joanna Halvardsson

Om man misstänker att någon har Asperger, hur ska den personen gå tillväga för att få en diagnos?

Jag tror att jag har Aspergers, vad gör jag?

Jag tror att jag har Asperger, vad gör jag?

En fråga jag ofta får är “Jag tror att jag har Asperger, vad gör jag?”.
Aspergers syndrom sätts inte längre som diagnos men de som fått diagnosen har den kvar. Medan alla nya diagnoseras med Autismspektrumtillstånd (AST), som är det nya samlingsnamnet för alla diagnoser inom autismspektrumet.

Vänd dig till vårdcentralen i första hand

Har personen kontakt med psykiatrin, så tar man självklart upp det där. Har man ingen kontakt där så vänder man sig till sig till sin vårdcentral. Dom kan skicka personen vidare till psykiatrin om man tycker att det behövs. Handlar det om ett barn kan man även ta upp med skolhälsovården. Du kan även skicka en egen vårdbegäran.

Lång väntetid

Tyvärr är det  oftast lång väntetid till att få en diagnos utredning. På vuxenpsyk i Värmland är det i dag är det upp till 5 ÅRS väntetid, helt sjukt. En del landsting köper även in utredningar från privata verksamheter för att minska kön, men den är fortfarande lång. Pallar man inte att vänta så finns ju alltid alternativet att gå till en privatläkare och betala själv för en utredning. Det är dyrt men se det som en investering i ditt liv.

You may also like

5 comments

ellenlundis 7 december, 2017 - 18:10

Väldigt bra inlägg 🙂

Reply
Joanna Halvardsson 7 december, 2017 - 18:18

Kul att du tycker det:)

Reply
Netti Starby 7 december, 2017 - 20:07

Intressant läsning! 😀 Kramis

Reply
Joanna Halvardsson 7 december, 2017 - 20:10

Kul att du tycker det:) kram

Reply
Belle 26 mars, 2019 - 20:42

JAG är barn och skulle inte vilja berätta för mina föräldrar om det.

Reply

Leave a Comment