Att starta eget företag och ha Aspergers

Skulle du kunna ge lite råd och tips åt oss som har Aspergers syndrom och funderar på att starta egna företag? Vilket stöd finns att få från AF, Fk t ex? Hur tar man steget? Var börjar man? Pluggar man företagsekonomi? Hur lärde du dig bokföring och redovisning? Har du hjälp med dessa saker eller hjälper ngn dig? Kan du tänka dig att svara på frågorna i ett inlägg framöver? Skulle verkligen uppskatta om du ville det.
/ aspiewoman

 

Att starta eget företag och ha Aspergers

Självklart ska jag försöka svara på dina frågor dock har jag inte så bra svar. För det var det första jag märkte när jag skulle starta mitt företag. Att det är oklart vilket stöd som finns. Arbetsförmedlingen var jättepepp på att jag skulle starta mitt företag (för då får de bra statistik) men när det väl skulle startas så kunde de inte hjälpa till så mycket. Svaret jag fick var ”Fyll i papperna och skicka in dem till Skatteverket”. Det låter enkelt men jag tyckte det var jättesvårt att fylla i dem.

Nyföretagarcentrum gav inte så mycket

Jag var på en starta eget kurs på Nyföretagarcentrum för skulle man kunna få hjälp och stöd. Dock klarade jag inte av personen som hade kursen. Han har troligen ADHD utan att veta om det (inget fel på att ha det) men han svävade i väg alldeles för mycket. Det funkade inte för mig som behöver tydlighet och struktur. Jag fick bara mer panik av honom.

Förklara pedagogiskt

Jag hade behövt att någon satte sig ner mig och pedagogiskt förklarade. Jag mailade skatteverket om råd och fick svaret att gå till deras kontor så skulle de hjälpa mig. Väl där sa de dock att så jobbar de inte. Så jag och min kontaktperson försökte fylla i själva. Bland annat ska man fylla i hur mycket man tror att man kommer omsätta första året. Jag tycker att den frågan är korkad för hur ska jag kunna veta det innan jag startat?

Blev godkänt för F-skatt tillslut

Tillslut kom papperna in och jag blev godkänd för F-skatt. När jag skickade in dom hade jag ingen aning om det var rätt i fyllt men tänkte att de får väll gnälla om det var fel.  Jag fick inget starta eget bidrag från Arbetsförmedlingen för då måste man ha A-kassa och det kan jag inte få. (läs om den historien här) Så jag startade mitt företag med noll kronor på kontot.

Börja med att vara sjukskriven

Arbetsförmedlingen låg på och pushade som sagt att jag skulle starta eget. Jag inser dock så här i efterhand att jag skulle väntat med att skickat in papperna. Jag blev godkänd för F-skatt i april 2016 och fick tre månader uppskov eller vad det heter. Att jag inte behövde betala in skatt de första månaderna så man ska få komma i gång i lugn och ro. Men grejen var att jag opererade min fot i maj och började med att vara sjukskriven. Så när jag skulle betala in skatten för första gången i juli så hade jag inte ens startat mitt företag och hade inte en krona på kontot.

Svårt att betala skatt utan pengar

Det blev lite jobbigt men jag fick lösa det genom att ta pengar från mitt sparkonto och låna ut till mitt företag. Så det blev ingen uppstart i lugn och ro. Det bästa hade varit att jag skickat in papperna i juli och fått uppskov  till oktober. Då jag haft några föreläsningar och fått in pengar på kontot. Det här var det dock inget som någon informerade mig om detta, fast de visste att jag skulle opereras.

Ta hjälp av någon med mer erfarenhet

Jag sköter ekonomin själv, jag kunde inget från början men har läst på lite och det finns många bra guider på internet. Jag gick också en kurs på skatteverket. Jag har dock enskild firma det är lite enklare än AB. Mitt tips till dig som vill starta eget företag är att prata någon som själv driver företag och har gjort det ett tag, och be om råd. Dom har ofta många bra erfarenheter och kan säga vilka misstag du ska skippa:)

starta eget

4 svar på ”Att starta eget företag och ha Aspergers

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen