Strategier att stå ut när det är svårt

Känsloutbrott

Ett av mina största problem med att leva med bipolär sjukdom är att jag har så himla mycket känslor och får många känsloutbrott. Jag bad psykiatrin om hjälp med att lära mig hur jag ska hantera detta men fick svaret att så är det att vara bipolär. Jag accepterade inte det svaret så jag tjatade och tjatade. Då tyckte min dåvarande samtalskontakt ”de finns en grupp men jag tror inte att du behöver den för du är så klok Joanna”. Då skrek jag rakt ut att de inte fattar någonting. Sköterskan kollade på mig med stora ögon när jag fräser ”TYCKER DU FORTFARANDE ATT JAG KAN HANTERA KÄNSLOR ELLER?”. Du har rätt sa sköterskan och anmälde mig till gruppen.

Strategier för att stå ut när det är svårt

Gruppterapin  som heter ”Strategier för att stå ut när det är svårt” skulle ha startat i april men då kom Corona. Så efter mycket om och men så kunde vi äntligen köra i gång i måndags. Jag var lite orolig för hur gruppen skulle se ut. Jag har tidigare varit med i grupper med personer som har mina diagnoser och jag har upplevt att det blir lite konstigt när man blandar personer som precis kommit ut från slutenvården men personer som mig som är väldigt högfungerande. Man är i olika stadier i livet. Jag skulle tex inte kunnat ta åt mig den här gruppen på ett bra sett sedan för tio år sedan.  Jag tror att det är viktigt att man kommit en bit i sin rehabilitering så man är ordentligt mottaglig. Jag hade dock oroat mig i onödan för det var en bra blandning av människor.

Vad är ångest?

På första träffen var temat ångest. Vad är det? Varför får man det? Vilka symtom kan det ge? Jag trodde att jag hade full koll för jag har trots allt levt med ångest större delen av mitt liv. Visste ni att muntorrhet kan vara ett symtom på ångest? Jag hade ingen aning!  Det kändes bra första gången och jag tror att det här är precis vad jag behöver. De tur att jag är en envis som en get och inte ger mig förrän jag får som jag vill. De ska bli spännande att se vad vi kommer lära oss mer under de här nio veckorna.

2 svar på ”Strategier att stå ut när det är svårt

  1. Haha, jag visste inte heller att muntorrhet kan bero på ångest. Jag har faktiskt haft problem med muntorrhet så det är bra att veta!

    Det är tråkigt när vårdpersonal inte förstår att man har problem bara för att man inte råkar ha de problemen just under besöket. Sjukdomar brukar ju gå upp och ner, det är sällan man har precis lika mycket problem hela tiden. Man har bra och dåliga dagar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen