Deprecated: Hook custom_css_loaded is deprecated since version jetpack-13.5! Use WordPress Custom CSS instead. Jetpack stöder inte längre anpassad CSS. Läs WordPress.org-dokumentationen för att lära dig hur du tillämpar anpassade stilar på din webbplats: https://wordpress.org/documentation/article/styles-overview/#applying-custom-css in /customers/0/3/5/joannahalvardsson.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 6078 Utredningskompaniet ska utreda om jag har ADHD – Aspiepower Media
Aspiepower Media

Utredningskompaniet ska utreda om jag har ADHD


Detta inlägg är skrivet i samarbete med Utredningskompaniet


utredningskompaniet

Har jag fler diagnoser?

Som ni vet så har jag diagnoserna Aspergers syndrom och Bipolär sjukdom typ 2. Dock är det ofta som jag får kommentaren ”Är du säker på att du inte har ADHD också?”. Jag är inte säker men när jag utreddes för bipolär sjukdom så sa psykologen att jag har många drag av ADHD. De valde dock inte att gå vidare med det.

Livsviktigt

Det var livsviktigt att få de diagnoser som jag har i dag för att kunna få rätt stöd och hjälp och bli medicinerad på rätt sätt. Jag har lärt mig att hantera mina svårigheter och hitta mina styrkor. Jag vet hur jag fungerar och hur jag ska göra för att må bra idag. Egentligen har det ingen större betydelse om man jag får fyra bokstäver till på pappret.

Genomgå en utredning hos Utredningskompaniet

Men eftersom alla tjatar och jag tycker att det är lite intressant så kommer jag nu en gång för alla ta reda på svaret. Jag kommer nämligen genomgå en ADHD-utredning hos Utredningskompaniet. Vet ni vad det bästa är? Att jag kommer dokumentera hela utredningen så ni får hänga med på den. Ni kommer få följa resan både här på bloggen men även på Instagram. Det ska både bli intressant och lärorikt för min del. Men också kul att få visa andra hur en utredning går till på riktigt.

Pirrigt och spännande

Det känns både lite pirrigt och spännande på en och samma gång. Jag blir varken glad eller ledsen om jag inte får en till diagnos. Då har jag iallafall svar på tal nästa gång jag får frågan. Förövrigt är just ADHD nästan de enda jag inte är utredd för. Jag fick min Asperger diagnos 2004. Jag blev utredd för schizofreni 2010, men jag fick ingen diagnos. 2015 valde dom att sätta bipolär typ 2.

Spännande att se skillnaden

Eftersom jag gjorde en NPF-utredning för barn så ska de bli spännande att se skillnaden och hur man gör på vuxna. Första utrednings tillfället kommer bli den 26 maj. Så håll utsikt på Instagram och här på bloggen, för nu kör vi! Jag har en nära vän som utrett båda sina barn hos Utredningskompaniet och hon är väldigt nöjd med båda utredningarna. Jag har bett henne att skriva lite kort om deras upplevelse. Stycket nedan under strecket är hennes egna ord.


Bra erfarenheter

Vid fyra och ett halvt år ålder utreddes mitt yngsta barn, det var 2015. Först fick vi veta att det är superlång kö på BUP men sen fick vi information om att vi kunde söka en extern utredning. Det kändes som en stor lättnad när vi fick beskedet att det inte skulle ta så lång tid. Vi fick vänta ca 2,5 månad på att starta utredningen. Innan första träffen fick fylla i en stor hög med papper.

Han svarade på min konstiga frågor

Vi var ni där i ca fyra timmar första gången och gjorde tester och långa samtal. Dock hade jag pratat med psykologen Sebastian i telefon minst två gånger och ställt massa frågor. Det gjorde mig lugn att han var så förstående och tog sig tid att besvara alla mina “konstiga” frågor. Jag upplevde att de var väldigt flexibla och anpassade utredningen efter hen och hens låga ålder.

Fick veta hennes styrkor och svårigheter

Vid andra träffen var en läkare med och dom ställde mer frågor. Den träffen var det mer fokus på oss föräldrar. Träffen avslutades med att vi fick vi veta beskedet att hen hade autism. Jag tycker att vi fick bra information med oss därifrån och i utredningsmaterialet och journalen står det väldigt tydligt vad hen har för svårigheter och styrkor. I december 2015 utreddes mitt äldsta barn för autism och ADHD. Jag upplever att den utredningen var lika bra och fick samma bra bemötande.  Det kändes väldigt familjärt och välkomnande men samtidigt väldigt professionellt.

Nöjda med alla utredningar

Jag har själv gjort en ADHD-utredning genom öppenvårdspsykiatrin och den gjordes snabbare och inte lika ingående som de som gjordes på mina barn, genom Utredningskompaniet. Men med sagt så är jag inte missnöjd med någon av dessa tre utredningar. Utan jag är helt trygg med att de är korrekta och välgjorda.

/Madeleine

7 reaktioner på “Utredningskompaniet ska utreda om jag har ADHD

  1. Så intressant att få följa dig. Jag sitter här och skriver på ett manus samtidigt som tankarna på vad jag har lärt mig av dig. Jag har satt deadline för manuset 31 maj. Sitter här och skriver på mitt sista kapitel idag, för hela manuset. Vet jag bara hur jag ska göra något, så går det bra, och snabbt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *