Home Bipolär sjukdom typ 2 Recension: CURA® Pearl tyngdtäcke

Recension: CURA® Pearl tyngdtäcke

by Joanna Halvardsson

Cura tyngdtäcken

CURA® Pearl tyngdtäcke

I oktober skrev jag ett inlägg om att Clas Ohlson börjat att sälja CURA® Pearl tyngdtäcke. Det inlägget blev väldigt populärt och drog 16 000 unika besökare på tre dagar. Helt galet! I ett program som heter Google Search Console ser jag vad ni söker efter på google när ni hamnar på min blogg. Det är väldigt många som söker på just ”Tyngdtäcken Clas Ohlson” så jag tänkte att det är dags för en liten recension av täcket.

Kedjetäcke, fibertäcke eller Cura?

Jag måste påstå att jag har ganska mycket erfarenhet av tyngdtäcken. Först hade jag ett kedjetäcke på 10 kg i åtta år. Sen testade jag ett fibertäcke på en mässa och blev kär så just nu har jag ett sådant på 6 kg. Jag gillar det för att det är fluffigt och känns som ett vanlig täcke. Sedan oktober har jag också ett Cura-täcke. Det täcket har jag i soffan och har som chill-täcke för att komma till ro på kvällen.

Hur funkar det?

Pearl innehåller påsar med små kiselpärlor (silicone pellets) insydda i täcket. Dessa får täcket att sluta sig intill din kropp, som en varm kram. Tyngden skapar ett lätt, behagligt tryck mot kroppen, ungefär som om du fick massage. Det gör att hjärnan frigör olika må bra-hormon, som serotonin och oxytocin, samtidigt som det sänker nivån av stresshormonet kortisol. Blodtrycket sjunker, andningen blir lugnare, all oro och rastlöshet smälter bort ur kroppen, och du känner dig trygg. Sömnhormonet melatonin ökar, vilket gör dig sömnig. Du somnar lugnt och sover gott hela natten. När du vaknar är du fylld av energi och orkar med dagen.

Vilken vikt?

Jag valde ett på 5 kg men om jag skulle köpa ett för att sova med så skulle jag nog gå upp till 7 kg. Som chill-täcke funkar 5 kg bra för mig. Det är svårt att veta vilken vikt man ska ha om man aldrig testat ett täcke men på hemsidan står det så här:

”Vilken vikt på täcket passar dig? Välj ett täcke som motsvarar 10-15 % av din kroppsvikt. Om du t.ex. väger 70 kg, välj ett täcke som väger 7 kg. Detta är endast en rekommendation, eftersom det är individuellt om man föredrar lättare eller tyngre täcken.”

Vad tycker jag?

Jag gillar täcket och tycker att det mesta är bra med det. Enda nackdelen är att det inte kan tvättas. Eftersom jag har mitt andra täcke på nätterna så har jag bara det här i soffan, vilket gör att jag inte svettar ner det. Annars skulle jag rekommendera täcket främst till er som inte kan få genom landstinget. Jag tycker att det är perfekt som ett extra täcke när man som mig bor på flera ställen.


Plus:

– Billigare än andra tyngdtäcken. Kostar mellan 1695 och 2095 kronor.
– Ett bra alternativ om man inte kan få täcke genom landstinget.
– Även personer utan diagnoser/dom som inte har kontakt med psykiatrin kan köpa sig ett täcke utan att lägga ner en förmögenhet.
– Svalt och smidigt.

Minus:

– Går ej att tvättas i maskin. Kan bara handtvättas.

You may also like

8 comments

Pt Lilla Ax 5 februari, 2019 - 11:13

Tack för en bra recension! Har läst lite om tyngd täcken och måste säga att jag är så imponerad över fördelarna med dem!

Reply
Jenny 10 juni, 2019 - 00:12

Cura säger att täckena är tvättbara i upp till 60 grader och kan hängtorkas.

Reply
Josefine 29 juli, 2019 - 02:59

Tack fina du för ett hjälpsamt inlägg. 😊
Jag undrar dock vad täcket heter som du har och sover med?
Jag har varit på Clas Ohlson, känt och klämt på deras täcke. Men tror inte jag skulle trivas med det.
Vill fortfarande ha ”myskänslan” som man får med ett vanligt fluffigt täcke.. 😊
Som jag förstod din text så är ditt andra täcke just fluffigt? 😊

Reply
Joanna Halvardsson 29 juli, 2019 - 08:23

De står i rubriken och flera ställen i inlägget att de heter Cura. Vill du ha ett fluffigt så rekommenderar jag ett fibertäcke men de kostar runt 10 000 om du inte kan fådet genom landstinget

Reply
Anne-Maj Andersson 21 augusti, 2019 - 12:54

Jag har nu haft täcket i cirka 2 månader .Första vec korna somna jag perfekt men nu ligger jag igen och kan inte somna.Man skall kanske inte ha påslakan om .Tacksam för svar.

Reply
Joanna Halvardsson 21 augusti, 2019 - 14:48

De ska inte ha någon betydelse. Men jag gillar de man får genom landstinget mer. Har mitt Clura täcke som chilltäcke i soffan

Reply
Filip 10 september, 2019 - 02:39

Va! Kan man få gratis täcken genom landstinget? Förstår ingenting. Hur gör man då?

Reply
Joanna Halvardsson 10 september, 2019 - 11:11

Ja om man har diagnoser/ångest osv… Så kan man få låna ett (oftast på obestämd tid är inne på 12 år nu) av landstinget. Du kontaktar din kontaktperson på psykiatrin/hab eller pratar med din läkare på VC

Reply

Leave a Comment