Att starta eget företag och leva på bidrag samtidigt

Fick den här frågan tidigare i dag:

Nu ska jag ställa en fråga angående din arbetssituation, och du behöver såklart inte svara om det blir för personligt. Jag håller på att försöka hitta rätt sysselsättning och antal timmar (i samarbete med arbetsförmedlingen osv). Det låter som en dröm att kunna ha 50% eget företag och 50% från försäkringskassan, är det så du har det? Hur startade du upp företaget? Gjorde du det i samråd med försäkringskassan eller någon annan instans? Jag vet inte riktigt hur jag ska börja 🙂

————————————————-

Så tänkte svara på den:
Min arbetsförmåga är i dag bedömd till 50%, och jag har 50% aktivitetsersättning.
Jag jobbar 25 % på företaget Eldialog, där jag blandande sköter om marknadsföring och en hemsida.

I april 2016 startade jag upp mitt företag Aspiepower media, där ingår bloggen, mina föreläsningar och att frilansa som journalist.
Men detta jobbar jag 25%.

Eftersom jag haft en individuell plan genom LSS så har jag samlats med alla mina handläggare från  kommunen, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, psykiatrin och vuxenhabiliteringen någon gång per år i över 8 år nu. Och vi har långsamt gjort en plan hur vi ska gå framåt mot det som varit min dröm- jobba inom media, att föreläsa och få ett jobb.

De var när jag fick insatser genom samordningsförbundet Samspelet och var med i deras projekt.
De var med när jag valde att lägga aktivitetsersättningen vilande i ett år för att plugga till journalist.
De var med när jag valde att försöka börja leva på mina föreläsningar. Vilket vi löste genom att jag blev anställd som administratör och föreläsare på Samspelet och fick föreläsa på arbetstid, och på så sätt tjänade in min egen lön. Men samtidigt hade jag en chef som kunde dra i handbromsen när jag körde på för hårt och inte behövde bry mig om att ekonomin och allt  det innebär att driva ett företag.

De var med när jag i mars 2016 blev arbetslös och sökte nytt jobb men kände att jag nu var redo att starta eget.
Redan där hade vi en diskussion om de här med att jag vissa veckor kommer gå över 50% medan jag andra veckor bara  kommer jobba 25%.
För det är ju så verkligheten ser ut, som föreläsare kan du inte jobba fyra timmar varje dag. I perioder har jag inga föreläsningar alls, vem bokar en föreläsare mitt i sommaren när det är semester tillexempel? Och dom är med på att jag går över vissa veckor men som jag skrev i morse så får jag inte gå över 50% i månaden eller jobba i hop flera veckor och de gör jag inte. Räknar man ihop en månad så ligger jag snarare på 40-45% när jag har som mest nu, vilket gör att min kropp mår bättre och jag får mindre infektioner.

Mina tips till dig som vill starta eget företag och lever på bidrag:

– Prata med dina handläggare så dem är med på tåget och det inte blir något fel, för det är inte kul att bli betalningsskyldig till försäkringskassan och att de tar bort ditt bidrag.

– Ta hjälp av Arbetsförmedlingen, de har personer som kan hjälpa dig att komma i gång.

– Innan du söker om F-skattsedel hos Skatteverket testa att ha din verksamhet genom tex Frilansfinans.
Dom tar några procent på varje faktura, men då kan du testa om din verksamhet verkligen går i hop och slipper bryr dig om att sköta bokföring och allt sånt.

– Prata med andra mer erfarna företagare i samma bransch, de har många bra tips och råd.

– Gör en affärsplan, vart vill du komma med ditt företag? Hur mycket du ta betalt för att det ska gå ihop?, tänk på att nästan hälften försvinner i skatter och moms.
Är det en verksamhet som kommer bli lönsam? Vilka konkurrenter har jag?

– Ta hjälp av Nyföretagarcentrum.

 

Ett svar på ”Att starta eget företag och leva på bidrag samtidigt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen