Aspiepower Media

Försäkringskassan stressar ihjäl mig

Försäkringskassan stressar mig

I juni förra året fick jag ett beslut om att jag var beviljad fortsatt aktivitetsersättning fram till 9 febuari 2018, då fyller jag 30 år. Jag har haft Aktivitetsersättning så länge som jag kunnat, från 19 års ålder till nu. Först på 100% i 4 år, sen på 50% i 7 år. Jag har aldrig jobbat mer än 50% och oftast gör jag inte det heller eftersom jag har många sjukdagar. Jag har även möjligheten att jobba mindre timmar nu när jag har eget företag. Vilket har resulterat i att jag inte är sjuk lika ofta och inte haft en enda infektion i år. *peppar peppar ta i träd* De flesta veckorna ligger på 16 timmar och jag går aldrig aldrig över 20 timmar/vecka. 2014 pluggade jag till jounalist och hade praktik på 100% i 5 veckor, jag pallade 4,5 vecka och sen blev jag inlagd på sjukhus. Så bra gick det och man tycker att borde räcka som bevis, men det gör det inte.

Kan slappna av lite

När jag fick beslutet förra sommaren så kände jag: ”Åhh va skönt nu kan jag slappa av ett tag, innan det är dags att söka om att få sjukpension på 50%”. Men något lugn har det inte blivit. Redan i maj 2017 ringer Försäkringskassan och påminner om att jag snart är trettio år och då kan söka om att bli sjukpensionär. Att läkarintyget måste vara inne i oktober eftersom de har tre månaders handläggningstid. Det är bra att de ringer och påminner men i nästa andetag säger hon ”Kanske kan du börja jobba 75% nu?!”

Skulle kollapsa totalt

Alltså tror de verkligen på det själva? Under mina 10 år i arbetslivet så har jag ALDRIG klarat av att jobba 75%, det är knappt att jag klarar 50%. Hade jag inte haft de arbetsgivare jag har som låter mig jobba hemifrån när jag är sjuk så hade det inte det heller funkat.  Reumatologen har skrivit i de två senaste läkarintygen att kommer något att hände med den sjukdomen så kommer jag bli sämre och då kunna jobba ännu mindre. Men jag kommer aldrig kunna jobba mer än 50%. Och då får vi inte glömma att jag har en kronisk sjukdom till + Aspergers syndrom. Hur kan de då stå och ens tro att 75% skulle gå? Jo det går säkert, vi kan testa. Men alla som känner + arbetsförmedlingen vet vad som kommer hända då. Jag kommer kollapsa totalt och troligen bli heltids sjukskriven i flera år. Är de det här som Försäkringskassan kallar för långsiktigt tänk? För det något de ofta poängterar – att vi måste tänka långsiktigt.

Dom ska inte ringa mig

I går ringde hon igen, denna gång för att informerade mig om att de har ändrat sina handläggningstider så jag kan inte lämna in ett läkarintyg i oktober utan de måste ha det NU, helst redan i går. Hur ska det gå till? När verkligheten ser ut så att psykiatrin har flera månaders väntetid för en läkartid. Innan vi la på sa hon det igen ”Du kanske kan börja jobba 75% nu”.
För 5 år sedan skrev på en fullmakt där det står att all kontakt ska gå genom pappa, så förstår inte ens varför de ringer till mig. Jag blir stressad, upprörd och ledsen. Och sen måste han ändå ringa och fråga vad de sagt för att jag inte kommer i håg allt.

Ägna timmar åt telefonsamtal

Nu måste jag få tag på psykiatrin och reumatologen och få tag på läkarintyg. Problemet är att de har telefontider samtidigt så jag kommer få hålla på att ringa i flera dagar. Sen vill Försäkringskassan att jag ska sammanställa ett dokument på alla timmar jag jobbar i mitt företag de senaste två åren. När har de tänkt att jag ska göra det? Det är ju inget jag kan göra på arbetstid, då har jag annat att göra. Så nu jobbar jag övertid med att sammanställa ett dokument som visar att jag inte kan jobba över 50%. Känns logiskt.

På fem minuter ska en okänd läkare avgöra min framtid

Nu kanske någon tycker: ”Varför jagar du upp dig det är väl bara att fixa ett läkarintyg så är allt lugnt sen”. Jo så är det, men så ser inte verkligheten ut inom psykiatrin. De senaste året har jag haft tur för jag har fått träffat samma läkare tre gånger på raken. Jag hoppas att han är kvar och att vi kan träffas en fjärde gång för han känner mig. Men risken finns att jag kommer få träffa en ny läkare. Någon jag aldrig träffat förut som på fem minuter som ska ta ett beslut som avgör hela min framtid.

Rädd och orolig i ett halvår

Nu kommer jag gå runt i ett halv år och fundera på vad som kommer hända. Kommer jag stå där i febuari och inte få några pengar?  För att Läkarintyget inte hann komma in i tid för att Försäkringskassan helt plötsligt ändrade sina handläggningstider. Jag vet att jag tyvärr inte är den enda som bär på den här oron. Att det är hundratals personer som gör det varje dag.
Det kommer lösa sig för mig, för det gör det alltid. Men det är sorgligt att vi ska behöva slita slut på mig igen bara för att få igenom ett beslut.

8 reaktioner på “Försäkringskassan stressar ihjäl mig

 1. Känns bekant…. Tyvärr!
  Efter några år av REHABILITERING (ett ord som i sammanhanget kan göra en galen men det är en annan historia) och arbetsträning på max 25% är hen med både AS & ADHD diagnos enligt FK plötsligt på väg ut i arbetslivet på heltid eftersom läkarintyget inte innehåller tillräckliga kliniska fynd som stödjer att svårigheterna kvarstår utan ”återger sådant som patienten och personer i hens närhet beskriver” och ”diagnosutredningen visar ju att hen har styrkor”.
  FK har fått nya direktiv om utformningen och bedömningen av intygen och det är de behövande som kommer i kläm. Igen. För vårdsystemet medger ju inte direkt att läkaren är med på arbetsplats eller i skola och i hemmet 24/7 för att samla in kliniska fynd om ”klassiska” NPFH svårigheter som påverkar allt i hens vardag (och helg) trots att hen ”har styrkor”. Avslaget innebär också att hen avskrivs från det utökade samarbetet mellan AF och FK och istället måste skriva in sig som vanlig arbetssökande för att få någon som hejat inkomst alls. Att ha eget boende och få känna sig som den vuxen hen är verkar vara en utopi. Stressen över ovissheten leder till ny depression, panikångest och viktminskning. Hela processen leder slutänden till en trasig människa dör det från början bara fanns en unik människa.
  Hela systemet kring intyg och insatser behöver en rejäl översyn så dagens kostsamma (tid och pengar) lapptäcke kan ersättas av något mer heltäckande, ändamålsenligt och funktionsdugligt.

 2. Jag känner så väl igen mig! Jag har förvisso inte samma typ av ersättning som du har utan har sjukpenning. Förra våren fick jag en ny handläggare på FK, som skickade ett brev till mig där hon önskade kompletterande information utöver 3 sjukintyg från 2 olika läkare som hon hade skickats till FK. Hon frågade efter motivering till varför jag inte kunde arbeta. Ångesten som det innebar under den månad det tog innan jag fick något besked om min sjukpenning var hemsk!

  Min man har blivit nekad sjukersättning vid 2 ansökningar. Han har varit sjukskriven 100% sedan 2014 och är för sjuk för att genomgå en arbetsprövning, så hans arbetsförmåga kan inte fastställas. Då han saknar anställning och varit sjukskriven så länge kan han inte få sjukpenning. Under 2,5 år har han haft 0 kr i inkomst. Vi lever på min sjukpenning, och har inte råd med exempelvis kläder, skor osv. Nöjen kan vi bara drömma om.

 3. Känner igen det. Alla instanser säger 25% max för mig för att inte bli helt oförmögen att arbeta. Men FK säger ”du kan jobba 100% bara du går till psykolog oxå”. För det första så har jag smärtproblematik och för det andra så skulle regelbundna besök hos psykolog innebära ytterligare en sak att göra = ytterligare en sak som tar energi från annat. Jag blev utförsäkrad vid 30, är 37 år nu och blir fortfarande motarbetad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *