Aspiepower Media

Mina tips till dig som vill börja föreläsa

Det är ofta som jag får mail av personer som vill börja föreläsa men inte vet hur de ska gå till väga. Dom undrar hur jag gjorde. Fast jag gjorde egentligen inte så mycket. Jag hade en föreläsning sen sa det pang och sedan dess har jag mer eller mindre varit fullbokad. Men eftersom så många vill ha tips på hur man kan gå till väga där för har jag här nedan sammanställt mina tips till dig som vill börja föreläsa.

Mina tips till dig som vill börja föreläsa:

  • Bestäm vad du vill prata om. Finns det något du inte vill prata om? Bestäm det från början och håll dig till det. Du kommer troligtvis få frågor efter föreläsningen och du måste då vara beredd på att få känsliga frågor du inte vill svara på. Det är lätt att dras med och svara och sen efteråt känna ångest och undra varför man sa så. Så bestäm redan från början vad du INTE vill prata om/svara på. Får du frågan säger du ”Jag berättar om mycket men det vill jag tyvärr inte prata om.”
  • Vart ska du ha din första föreläsning? Kanske är du med i en förening där du kanske skulle få föreläsa. Eller på jobbet/skolan/ditt barns skola. Hitta ett litet sällskap där du känner dig trygg.
  • Ta betalt! Din historia är värdefull och sen förstör du även branschen om du föreläser gratis bara för att få en föreläsning. Vem vill boka mig och alla andra föreläsare om det finns folk som föreläser gratis?
  • Ha flera olika upplägg. Man får flera olika önskemål så jag har ett upplägg på 30 minuter, ett på 60 min och ett på 90 min. Så jag kan anpassa mig efter kundens önskemål.
  • Börja inte föreläsa förrän du har bearbetat din historia. Det är jobbigt att föreläsa om saker man varit med om och har du inte kommit så långt så du bearbetat din upplevelse ordentligt så kan det göra att du i stället mår dåligt efteråt.
  • Gå på andras föreläsningar och få inspiration från proffsen.

Mina tips till dig som vill börja föreläsa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *