Aspiepower Media

Hur kan du jobba ideellt med speedway, när du bara kan jobba 50%?

När jag förra helgen skrev om att det bara var en vecka kvar tills jag skulle börja jobba ideellt åt Ludde, så fick jag direkt frågan:
Hur kan du jobba ideelt med speedway när du bara får jobba 50%?

Svaret på den frågan är ganska enkelt:
Jag jobbar inte mer är 50%, därför kan jag det.

Jag jobbar i dag 25% (10 timmar i veckan) på Eldialog.
Sen jobbar jag 25% (Resterande 10 timmar) med mitt eget företag vilken innebär:
5-7 timmar i veckan med bloggen, frilansuppdrag och att föreläsa.
Och 1-3 timmar i veckan åt Ludde. (Bara mars- oktober)
Alltså går jag aldrig över 50%.

Sen får man ha hobbyverksamhet  vissa timmar i månaden fast man har bidrag. Men jag vet inte hur mycket, för det har jag aldrig behövt bry mig om. Eftersom jag aldrig går över mina timmar.

Försäkringskassan har varit med hela vägen och de är fullt medvetna om att jag inte jobbar fyra timmar per dag. För så ser inte verkligheten ut när man är föreläsare/frilansar. Vissa veckor jobbar jag någon timma mer, andra veckor jobbar jag bara 15 timmar, oftast det sist nämnda. Men jag går aldrig över  50% på en månad. Skulle man slå ut hur många timmar jag jobbar på ett år så ligger det nog snarare på 40 % i snitt.


Är man sjukskriven så ska man vara hemma

Jag har fått höra flera gånger: ”Är man sjukskriven så ska man vara hemma och inte flänga runt överallt”. Fast jag är inte sjukskriven, jag har aktivitetsersättning.

Så här skriver Försäkringskassan på sin hemsida: Aktivitetsersättning är en ersättning för dig som inte har fyllt 30 år och inte kommer att kunna arbeta heltid på grund av sjukdom, skada eller funktionsnedsättning.
Du kan få aktivitetsersättning om du inte kan arbeta heltid på något arbete på arbetsmarknaden på grund av sjukdom, skada eller funktionsnedsättning under minst ett år. Läs mer här!


Uppmanar till aktiviteter som är bra för 
rehabiliteringen

Försäkringskassan uppmanar till och med till att man ska göra aktiviteter.
Så här skriver de på sin hemsida: Under tiden du har aktivitetsersättning kan du delta i olika aktiviteter som kan stödja dig i din utveckling och påverka din sjukdom eller din funktionsnedsättning på ett positivt sätt. Försäkringskassan kan stå för vissa av de kostnader som du har för dina aktiviteter. Att delta i aktiviteter är frivilligt. Du behåller din ersättning även om du väljer att inte delta i några aktiviteter.

Bland annat har de stått för mina bussbiljetter till Hagfors för att jag skulle kunna jobba ideellt på speedway. För att de såg det som en aktivitet som var viktig i min rehabilitering och att det var en plats där jag kände mig trygg och kunde öva på det som kunde vara svårt, att vara social.


Det finns inga krav när man jobbar ideellt

Och den största skillnaden med att jobba ideellt är att jag kan ringa till Ludde och säga: ”Jag har inte lust att jobba för dig så jag kommer tillbaka om tre månader igen”. Och han kan inte hindra mig, för han kan inte ha krav på mig för jag jobbar ideelt.
Men ringer till Eldialog och säger samma sak så är risken ganska stor att jag inte får vara kvar, för där är jag anställd och får en lön och därför kan de ha krav på mig.

Så det är anledningen till att jag kan jobba ideelt och även anledningen till att jag slutade jobba för Valsarna. Att timmarna inte räckte till och att jag då hade fått ta av timmarna som jag tjänar pengar på och då gått back för att jag jobbade gratis, och det funkar inte riktigt.

jobba ideellt
Foto: Bosse Östman

11 reaktioner på “Hur kan du jobba ideellt med speedway, när du bara kan jobba 50%?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *