Aspergers syndrom Bipolär sjukdom typ 2 Psykisk ohälsa

Mina hjälpmedel som gör vardagen enklare

Nationella hjälpmedelsdagen

Många personer med Aspergers syndrom förnekar sin diagnos och väljer även bort att ta emot hjälpmedel. Det är skuld och skam och inget man pratar om. Nej, nej jag har inga svårigheter, jag är precis som alla andra. Jag har aldrig haft några problem med att ta emot stöd och hjälpmedel. Jag tycker bara att det är väldigt skönt att de här hjälpmedlen finns och hjälper mig att få en fungerande och lättare vardag. I dag är det Nationella hjälpmedelsdagen och jag  tänkte visa er vilka hjälpmedel jag har fått.


tyngdtäcke

Tyngdtäcke

Ett tyngdtäcke framtaget för att lindra oro, ångest och sömnlöshet. Mitt är ett fibertäcke som väger 6 kg. Täckets funktion är baserat på vetenskapliga studier om tyngdens lugnande inverkan. Den behagliga tyngden frisätter en rad kroppsegna hormoner som verkar ångestdämpande och lugnande för både blodtryck och puls. Effekten blir att du kan slappna av, komma ner i varv och får bättre kvalitet på din sömn. Ofta kan medicinering minskas eller t.o.m. helt uteslutas. Här har jag skrivit ett mer utförligt inlägg om de olika modellerna.

 

Bollväst
Bild lånad från Komikapp.se
Bollväst:

Ser ut som en skottsäkerväst som poliserna har, om den är skottsäker vet jag inte för har inte testat att skjuta mig själv och tänker inte göra det heller;) Bollvästen har utvecklats utifrån teorier om sinnesintegrering. Västen är fylld med tunga plastkulor som dels ger punktvisa tryck på huden och dels märks som en ökad viktkänsla. Det stimulerar beröringssinnet och även muskel- och ledsinnet. De många sinnesintrycken sänder impulser till det centrala nervsystemet och ger en bättre kroppsuppfattning – något som verkar lugnande, ger trygghet och ger ett ökat välbefinnande. Dessutom blir andningen djupare och lugnare. För mig funkar västen så bra så jag använder den i stället för att ta lugnande vid ökad ångest. Jag har även västen någon timma innan jag ska sova så hjälper den mig att varva ner. Västen kan jag sitta med i soffan och se på tv, täcket är lite för tungt för mig (med reumatism) att släpa runt på.

Timstock
Bild lånad av funkamera.se

Timstock:

Timstocken är ett hjälpmedel för att underlätta förståelsen av det abstrakta tidsbegreppet. Åskådliggör HUR LÄNGE en aktivitet skall pågå. Jag har två stycken, en i jobbet och en timma. På jobbet ställer jag in den för att bli påmind om att ta rast. se jag att det är en elektrod som lyser så vet jag att det är 5 min kvar till rast och då är det ingen idé att påbörja något nytt om jag är klar med det jag ska göra. Hemma använder jag den när jag ska städa. Jag ställer den på 15 min när den piper ska jag vila och då ställer jag den på 15 min och när den piper denna gång ska jag städa igen… osv…. Detta för att jag ska städa lite i taget och ta paus i mellan. Annars har jag en förmåga att städa hela lägenheten på en gång och slita slut på min kropp.

Almenacka

Almanacka:

Jag behöver en almanacka som är tydlig och att man ser hela vecka på ett uppslag. Har jag tex en dag på en sida har jag inte samma översikt och då har jag en förmåga att trycka in för mycket på liten tid.

Jag använder två färger i min almanacka. De färgade fälten = Tar energi. De vita fälten = Ger energi. Det ska vara lika mycket färg som vitt på varje vecka. Men sen får man inte glömma att det finns vissa aktiviteter som tex speedway som både tar och ger energi och då kan jag liksom inte fylla dem med massa färg.

whiteboardWhiteboard:

Jag har en hemma med veckans saker att göra utanför arbetstid och en på jobbet med mitt jobbschema på. Det hjälper mig att få översikt och inte boka in saker där det redan är fullt. Jag får en större och tydligare överblick än i almenackan. Plus att jag blir påmind under dagen när jag går förbi.

medicinkarusellMedicinkarusell

Lider man av psykisk ohälsa så har man ofta många mediciner. Då kan den här medicinkaruellen vara ett bra hjälpmedel. Funktionen är enkel man fyller den med medicin och ställer in tiden, i mitt fall klockan 13.00, 17.00, 18.00 och 20.00. Vid dom klockslagen hoppar rätt fack fram och den larmar tills man tar medicinen genom att vända den upp och ner. I detta inlägg har jag skrivit mer om hur den fungerar.


Hur får man hjälpmedel?

Jag har fått mina hjälpmedel genom psykiatrin, Vuxenhabiliteringen och Arbetsförmedlingen. Vad de kostar skiljer sig från olika län. I Värmland får man låna dyra hjälpmedel som täcke, väst, timstock gratis. Men får köpa whiteboard och almanacka själv. Jag hoppas att det här inlägget har gett dig en bättre bild på vilka hjälpmedel som finns. 🙂

One Comment

  1. viktigt inlägg:)

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*