Aspiepower Media

Suicidepreventiva dagen 2020

suicidepreventiva dagen

1588 personer dog i suicide 2019

I dag den 10 oktober är det internationella suicidepreventiva dagen. En dag som lanserades av Världshälsoorganisationen (WHO) för att sätta arbetet med att förhindra självmord på agendan. Visst ni att det var 1588 personer i Sverige som dog i suicide 2019? 4 liv om dagen. 3 barn och unga i veckan. 40 nya efterlevande varje dag. 15 000 nya efterlevande varje år. Cirka tio anhöriga drabbas vid varje suicidefall. Det är sjuk! Psykisk ohälsa är vårt största folkhälsoproblem ändå pratar vi knappt om det.

Suicidepreventiva dagen 2020

Så är det en väldigt viktig dag. Under de senaste åren har Region Värmland anordnat en konferens om suicideprevention på denna dag. Det gör dom även i år men på grund av rådande omständigheter så blev seminariet digitalt. Årets tema är manlighet och suicide.  Betydligt fler män än kvinnor tar sitt liv, både i Värmland och i Sverige som helhet. Åren 2014–2018 var det genomsnittliga självmordstalet (antal per 100 000) i Värmland 8,0 för kvinnor och 26,1 för män. Motsvarande siffror för hela Sverige var 8,6 för kvinnor och 20,3 för män.

Suicide och män

Jag och Bebbsan ställde klockan för att gå upp för att lyssna på min Hjärnkollskollega Erik från Örebro. Erik pratar om en oönskad livssituation och hur självmordstankar och psykisk ohälsa har varit en stor del av hans liv under många år. Han berättar om hans mammas betydelse i hans resa och hur han gjort för att hitta tillbaka till livet igen. Får ni chansen att lyssna på Erik någon gång, så gör det!  Ni hittar Eriks Instgram här.

Fördelen med webbinarium

Fördelen med webbinrium är att man är hemma och kan göra flera saker samtidigt. Så när de blev paus sprang jag ner och satte på en tvättmaskin. Sen var det dags för nästa ambassadörskollega David Kroon.  David berättar om ett kring mot de vuxna som inte gick att vinna. Han delar med sig av berättelsen om hur missbruk tog över hans liv och hur han hittat tillbaka till livet bland annat genom musiken.  Ni hittar Davids musik här.

Tända ljus för dom som inte finns med oss

I dag kommer flera organisationer som tex Suicide Zero, Spes och Mind hålla i ljusmanifestationer både fysiska men även på nätet. Så gör som mig och Baby och tänd ett ljus för dom som inte finns med oss mer. Ta en bild och lägg ut på sociala medier och tagga #suicideprevention2020. Tillsammans gör vi skillnad! Jag vill avsluta det här inlägget med att länka till ett gammalt inlägg där Marie Niljung delar med sig av hur det varit för henne att förlora båda sina föräldrar i självmord. Ni hittar inlägget här.

1 reaktion på “Suicidepreventiva dagen 2020

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *