Aspiepower Media

10 saker som fått mig att förstå att kunskapen om Aspergers syndrom är för liten…

10 saker som fått mig att förstå att kunskapen om Aspergers syndrom är för liten…

1. När en läkare kommer in i rummet efter att jag försökt ta mitt liv för första gången som 14 åring. Han kollar inte ens på mig utan vänder sig mot mamma och säger ”Jag ser i journalen att hon har Autism, kan hon svara på tilltal?”
Jag skrek: ”Ja det kan jag och jag är antagligen mycket smartare än dig”, som svar.

2. När en läkare informerar mig om att jag fått fel diagnos. För jag var kär och har man Aspergers syndrom så kan man inte känna känslor, sa han.

3. När jag får frågan ”Brukar du med stänga in dig i stor kastrull och låtsas att du är i rymden?”(som i filmen i rymden finns inga känslor)

4. När jag söker vård på vårdcentralen och berättar att jag har Asperger och läkaren svarar ”vad är det?”

5. När jag ska ansöka om körkortstillstånd och det står på blanketten ”När fick du sjukdomen?” Jag föddes med Aspergers syndrom och jag är inte sjuk!

6. När media envisas med att hela tiden skriva och säga att Autism är en sjukdom som går att botas.

7. När jag berättar för någon jag inte känner att jag har Asperger och den svarar ”Det syns ju inte.”

8. När jag måste skicka in ett läkarintyg som visar att jag är ”frisk” nog att köra bil.

9. När jag läser på Flashback att alla med Asperger är galna och mördare.

10. När jag berättar att att jag har Asperger och får svaret ”Oj det måste vara jobbigt”
Ja det är jobbigt när jag möter människor som dig, som inte vet bättre!

 

Aspergers

5 reaktioner på “10 saker som fått mig att förstå att kunskapen om Aspergers syndrom är för liten…

  1. Vad intressant att läsa! Tycker man borde läsa mer om detta i skolan faktiskt, för som du säger så vet nog inte många vad det är/ vad det innebär ..

    1. Ja tycker verkligen att man borde införa funktionshinder undervisning som ett fast ämne i skolan precis som vi har tex sexualkunskap. För det är i snitt minst ett barn i varje klass som har en NPF diagnos.

  2. Men nej vilka knäppa läkare som svarar sådär och jag fattar inte hur folk kan förknippa aspergers som en sjukdom? Bra inlägg och det här borde verkligen lyftas mer! <3 Kramis

  3. Jag berättade för min ögonläkare att jag hade AS för det kändes nödvändigt när vi kom in på min arbetssituation. Direkt när jag sa det fick jag höra att ”Nej , du har inte AS”. Jag hade önskat att jag orkade fråga vidare varför hon sa så men jag behövde använda energin att berätta om ögonproblemen. Jag spelade nog NT för bra bara.

    1. Tyvärr har ju många svårt att förstå eftersom man verkar fungera i vissa situation. Många stirrar sig blinda på att jag kan föreläsa inför 500 personer och är ganska framgångsrik på det jag gör. Och de förstår då inte varför jag måste ha en person som kommer och hjälper mig med att få min vardag att fungera med tex städning och tvätt. Men det är ju liksom det som är Aspergers syndrom, att man är väldigt ojämn.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *