Aspiepower Media

Mer idrott i skolan- mer stress för barn med NPF-diagnos

Den senaste tiden har jag sett att flera av mina politiker-vänner på Facebook skrivit om att man borde införa mer idrott i skolan för att värna om barns hälsa. Jo jag tycker också att det är bra om vi värnar om barns hälsa och vill minska fetman hos barn men vi värnar inte om alla barns hälsa om vi inför mer idrott i skolan.

För det är i snitt ett barn i varje klass som har en neuropsykiatrisk diagnos och många av de här barnen lider redan av att de måste vara med på skolidrotten. Jag var ett aktivt barn som tränade gymnastik, dans, slalom och skytte men skolidrotten var det värsta jag visste. För på skolidrotten var det andra krav, där skulle det mesta göras i grupp, det var mycket lagsport och det ställde större press på mig och krav på att jag skulle klara sociala sammanhang som jag hade svårt för.

Jag hade ”turen” att ha en reumatisk sjukdom så jag kunde få anpassad idrott och slapp många lagsporter för att jag hade läkarintyg på att jag tex inte kan spela fotboll, basket eller innebandy. För en  neuropsykiatrisk diagnos tar man inte hänsyn till på skolidrotten, för det som inte syns finns inte. Så i stället för att införa mer idrott i skolan så tycker jag att vi borde kolla över skolidrotten och se till så alla kan vara med på sina villkor.

Sen har jag även en annan spännande historia att berätta, när vi ändå pratar om skolidrott….
Jag har en kompis vars son har Aspergers syndrom och hon har flera gånger fått skäll från skolan för att hennes son inte byter om till idrotten. Och hur kan läraren veta om han byter om eller ej?…. För det är nämligen så att den här personen BARA använder svarta kläder som ser exakt likadana ut, så han byter om till idrotten men kläderna ser likadana ut som de han har alla andra dagar. För det är ju så, att många med Asperger inte gillar förändringar och vill köra på ett koncept som de gillar.  

Tycker det är hög tid börja se ALLA barn i skolan och deras behov i stället för att skälla ut folk och anklaga dem för att göra saker de inte ens gjort. Och jag tycker faktiskt att det är viktigare att se till så att ALLA barn klarar att gå ur skolan med godkända betyg ,i stället för att ställa ännu mer krav på dem som har svårigheter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *