Handbok för psykon

Handbok för psykon

Enda bra med den här årstiden

Det bästa med den här tiden på året är att det är så jävla kallt ut så man kan bädda ner sig i soffan och läsa en bok med gott samvete. Därför tänkte jag tipsa om två böcker på temat psykisk ohälsa som jag precis köpt. Första boken jag vill tipsa om är Handbok för psykon- att leva med psykisk ohälsa, skriven av Tove Lundin.

Handbok för psykon- att leva med psykisk ohälsa

”Dåre, neuropsykiatriska funktionsnedsättning, psykisk ohälsa, psykisk hälsa, funkis, funktionssätt, galen, problem med nerverna, tokstolle, såna där. Kärt barn har många namn. Jag föredrar att kalla oss för psykon, det är både gulligt och lätt att säga. Dessutom tycker jag att det är hög tid att reclaima det ordet!”, står det på baksidan av boken.

Svårt att få fram information

Tove valde att skriva boken för att hon upplevde att det var svårt att få fram information, tips och råd om psykisk ohälsa. Boken beskriver lagar och rättigheter som är bra att känna till och ger tips på hur du tar dig ut på arbetsmarknaden, organiserar ditt liv, är förälder och accepterar din situation. Boken är pedagogiskt skriven med tydligen kapitel. En riktigt bra bok som jag hade behövt för 10 år sedan. Jag kan varmt rekommendera den och jag skulle önska att alla som blev inskrivna på psykiatrin kunde få låna boken och läsa den. Du kan köpa boken här.

Bemötande i psykiatrin- Möten som främjar återhämtning

Andra boken som jag vill tipsa om är Bemötande i psykiatrin- Möten som främjar återhämtning, skriven av Sebastian Gabrielsson och Git-Marie Ejnerborn Looi. ”Bemötande inom vård och omsorg av personer med psykisk ohälsa kan i slutändan handa om liv eller död. Därför är det viktigt att förstå och bli medveten om vad man gör och hur man är; beteende och förhållningssätt påverkar den du möter.”, står det på baksidan av boken. Boken beskriver hur du med återhämtningsinriktat arbetssätt kan göra skillnad för människor med psykisk sjukdom eller funktionsnedsättning.

Till dig som möter personer med psykisk sjukdom i ditt arbete

Boken vänder sig till dig som är eller utbildar dig för att kunna arbeta som baspersonal i psykiatriska verksamheter. Den kan med fördel också läsas av andra som i sitt arbete kommer i kontakt med denna målgrupp. Även denna bok är pedagogiskt skriven med tydliga kapitel som man lätt kan hoppa mellan utan att behöva läsa hela boken. Kan varmt rekommendera den. Du kan köpa boken här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen