Aspiepower Media

”Borde du verkligen få ha kvar ditt körkort?”

Borde du verkligen få ha kvar ditt körkort?

Världsrekord i idiotiska kommentarer denna vecka

Den här veckan är tydligen fylld med idiotiska kommentarer. I vanliga fall brukar jag skita i sådana här kommentarer. Det är ganska uppenbart att personen som skriver detta inte känner mig och att hen bara läst något inlägg och inte alla. Men det här är en typisk fördom som personer som lever med psykisk sjukdom/NPF mötts av. Därför tänkte jag jag ta upp det här som ett exempel.

Ingen ifrågasätter ”vanliga” personer

Anledningen till att jag inte kör bil just nu är för att de höjt min medicin och är lite groggy. Precis som vilken person som helst kan bli vid en ny medicininsättning. Tex kanske du får ett njurstensanfall och åker till akuten. Då får du morfin och rekommenderas att inte köra bil. Då är du också instabil i några dagar men det är inget konstigt. Alla förstår ju att man inte kan köra bil på starka smärtstillande. Det är ingen som ifrågasätter om läkaren borde anmäla det till transportstyrelsen så de kan ta dit körkort. För du kommer ju inte äta morfin i resten av ditt liv, om några dagar är du bättre och kan köra bil som vanligt igen.

Jag är inte osäker

Men har du en psykisk sjukdom och/eller en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning då ska din körförmåga helt plötsligt ifrågasättas för minsta lilla grej. Jag har kört prickfritt i 3 år. Jag har lämnat in läkarintyg till transportstyrelsen och de har bedömt att jag kan köra bil. Jag är inte osäker på om jag kan köra eller ej snarare tvärtom. Jag har fruktansvärt bra självinsikt och jag känner att jag inte kan köra just nu och då gör jag inte det. I går kände jag att nu känner jag mig pigg för att köra men valde ändå att ta bussen och vänta två dagar till. Så att vara osäker är det sista jag är.

Har man en diagnos så måste man försvara sig

Jag tycker att det är sjukt att man måste försvara sig hela tiden bara för man har en diagnos. Det finns massa personer som inte har en diagnos och som absolut inte borde köra bil, men de är det ingen som ifrågasätter. Sen tror jag (utan att ha fakta på det) att många med NPF-diagnoser kör bil bättre än många så kallade ”normala” människor. Då vi är mer noggranna och vet att vi har högre krav på oss.

Borde du verkligen få ha kvar ditt körkort?

Så på frågan: Borde du verkligen få ha kvar ditt körkort? Är svaret JA! Skulle transportstyrelsen få för sig att kolla om jag borde få ha kvar mitt körkort så är jag 99 % på att jag skulle få behålla det.
Jag förstår inte hur man kan sitta och kommenterar på en blogg och påstå saker man inte vet något om. Det är skillnad om tex min mamma sa ”Joanna nu är du allt lite snurrig du borde inte köra bil”. Hon har sett hur jag är IRL. Den här personer har troligen aldrig träffat mig och det är ganska uppenbart att personen inte läst alla inlägg som jag skrivit senaste veckan. Och att hen inte vet anledningen till att jag inte kör bil just nu.

3 reaktioner på “”Borde du verkligen få ha kvar ditt körkort?”

  1. Ditt val att inte köra borde rimligtvis bevisa för alla som funderar att du är en ansvarstagande bilförare. Och varför skulle en ansvarsfull körkortsinnehavare bli av med körkortet?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *