Aspiepower Media

I dag vill jag hylla psykiatrin

Utan psykiatrin skulle jag inte överleva!

Saker och ting har fallit på plats av sig själv och mitt liv är stabilt igen. Jag vill faktiskt passa på att hylla psykiatrin. Det är ofta jag gnäller på dem. Det gör jag med all rätt för alla vet att det finns stora brister i svensk psykvård. Men sanningen är ju den att utan psykiatrin, så skulle jag inte överleva. Det är ju dem som skriver ut mina mediciner som gör att mitt liv fortsätter att vara stabilt. Och den här gången så har dem verkligen lyckats!

Har fått möjligheten att höja medicinerna själv

För ca ett halvår sedan fick jag tillåtelsen att höja mina mediciner själv vid behov. Jag står i vanliga fall på 300 mg Seroquel men får höja upp till 400 mg själv, när jag känner att det behövs. Denna vecka var en sådan vecka, så jag höjde till 350 mg i fyra dagar och i går sänkte jag igen till 300 mg.

Slipper psykakuten

Tack vare att jag har fått möjligheten att göra detta så slapp jag åka och sätta mig på psykakuten. Hade det här varit förra året så hade jag fått åka dit, sitta där och vänta i flera timmar. För att sen träffa en läkare som säger ”Vi kan inte höja mediciner på akuten men du kan inte vänta tre månader på vård så jag skickar en akutremiss till öppenvården”… Efter X antal veckor får jag komma till öppenvården. Men då är det redan för sent och då har jag redan totalkrashat. Nu när jag själv får höja så kan jag bromsa skovet själv och slipper ta upp en plats på psykakuten, som någon behöver bättre än mig. Alla vinner på att jag får sköta mina mediciner själv.

En förmån jag inte vill missa

Sen kan såklart inte alla få den här möjligheten, det beror på hur man är som person. Men jag är en person med mycket självinsikt. Och som har massa människor runt omkring mig som fångar mig när jag faller. Så är jag i behöv av att åka till akuten så gör jag det. Och märker jag att den höjda dosen inte hjälper så kontaktar jag självklart min läkare. Jag ser det här som en förmån jag fått. Skulle jag missköta medicineringen så skulle de direkt ta bort den här möjligheten. Jag tycker det är bra att det finns läkare som tänker utanför boxen och som låter mig som patient vara delaktig. De är proffs men jag har faktiskt känt mig kropp i 29år.

Måste finnas andra alternativ

Jag har de senaste tio åren sagt att man måste hitta ett annat sätt att behandla oss ”återfallsförbrytare”. Att det måste finnas något ställe att vända sig till när man mår för dåligt för öppenvården men inte nog dåligt för akuten. I flera landsting har man börjat med att vissa patienter som är ”kända” och har tex psykossjukdomar har fått möjligheten att lägga in sig själva när de känner att det behövs och jag tror verkligen på det konceptet. Psykvården måste utvecklas. Här kan ni läsa mer om dessa inläggningar.

psykiatrin

4 reaktioner på “I dag vill jag hylla psykiatrin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *