Aspiepower Media

Att resa med IBS

10 år med magsmärtor

I över tio år led jag av magsmärtor men ingen förstod varför. Lite underligt med tanke på att närmare ett hundratal läkare undersökte mig. Man gjorde fyra titthålsoperationer för att leta där man bla hittade cystor. Men fast man tog bort dem så blev det aldrig riktigt bra.

Vi måste hitta en lösning

Inte föränn jag mötte en läkare på en fredag eftermiddag. Läkare brukar vara stressade och man kan ju kanske tro att de vill hem en fredag kl 16. Men inte den här läkaren. Han satt och pratade med mig i 45 minuter. Bad mig berätta om symtom och alla operationer. Då sa han något som ingen läkare sagt förut: ”Vi måste sluta leta efter ett fel och istället börja leta efter en lösning”.  Så han valde att sätta in mig på 20 mg saroten. Det är egentligen en medicin mot depression men används även mot smärta vid tex IBS. (Läs mer om IBS här) Om jag har förstått rätt så minskar saroten tarmens rörelse.

Jag hade IBS

Hursomhelst så visade det sig att jag har IBS och medicinen hjälpte. Helt symptomfri är jag inte men jag behöver inte längre åka till akuten fem gånger per år för att få morfin mot smärtorna.

Lära sig att förstå sin mage

IBS är något man måste lära sig att leva med. Man måste försöka förstå sig på sin mage och vad den gillar eller inte. Jag mår bäst när jag följer Viktväktarnas program. Äter lite men ofta. Undviker fet mat, gluten och laktos.

Svårt utomlands

När man är utomlands så är det inte så enklet att hålla det. Det fanns fler glutenfria alternativ än förväntat i mataffärerna i Grekland. Men på resturangerna blir det svårare. Vilket har resulterat i att min mage har ballat ur och känns som ett stort blåmärke. Senaste dygnet lever jag på laktosfri yoghurt och Mariekex för att magen ska få vila lite. Ska försöka äta lite mat i kväll så får vi se hur det går.

IBS

3 reaktioner på “Att resa med IBS

  1. Jag kan rekomendera kokosolja i t.ex. te eller annan varm dryck. Den finns både luktfri och en som smakar och luktar kokos, beroende på vad en gillar. Min mage är mycket lugnare sedan jag regelbundet intar kokosolja. OBS inte kokosfett som är något helt annat.

    Jag kan också rekommendera magdroppar. Finns på apotekets avdelning för småbarn. Det har jag också tagit i perioder och mått bra av. Särskilt bra om en ätit pencillin som kan slå ut magen helt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *