Aspiepower Media

Högtider = Kaos

Snart midsommar, gillar du högtider?

Hade svårt att somna i går kväll så gick och la mig på soffan för att kolla på tv. Men tio min senare så sov jag och blev kvar där hela natten haha. Psykologen sa en gång att jag inte ska ligga kvar om jag inte ska sova, det är bättre att gå upp och göra något annat. Tydligen funkade det. Just nu sitter jag på kontoret men jobbar bara måndag-onsdag sen tar jag fyra veckors semester, ska bli riktigt skönt. Så när jag slutat jobba på onsdag så tar jag tåget till Kumla sen åker jag och Henrik till Hagfors för att fira midsommar på fredag.

 

Högtider brukar sluta i kaos

Jag gillar inte högtider, de brukar bara sluta i kaos. Till påsk skrev jag listan ”Fira påsk med Aspergers syndrom- Mina bästa tips för att undvika kaos”. Men jag tycker att den egentligen funkar bra till alla högtider. När jag skrev listan valde jag att vinkla den för barn och jag har fått frågan om hur man ska bete sig mot vuxna.

 

Fråga personen hur den vill bli bemött

Men grunden är ju likadan diagnosen växer ju inte bort och har man Aspergers syndrom så behöver du oftast tydlighet och struktur. Jag tycker dock att det bästa är att fråga personen hur den vlill bli bemött och hur du kan göra det enklare för hen. För vuxna personer kan oftast förklara hur de upplever saker.

högtider
Gårdagens middag

3 reaktioner på “Högtider = Kaos

  1. Högtider har alltid varit väldigt jobbiga. Vill bara gömma mig från allt och låtsas som det är vilken dag som helst. Fixar inte alls hela den sociala biten och det blir kaos i mig.

    1. Ja midsommar har varit kaos för mig de senaste åren men känns som det kommer gå bättre i går. Skiter i alla krav och gör vad jag vill och är så social som jag orkar.

      1. Jobbar med det hela tiden. Ramlar nästan alltid ner i ”ja, det är klart jag kommer”-fällan, det bara bluddrar ur mig automatiskt när någon frågar. Nu när jag äntligen fått reda på varför jag är som jag är, så har jag blivit lite bättre på att sätta gränser för mig själv, det känns som ett enormt gött steg 🙂

        Ha en go midsommar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *