Aspiepower Media

Funktionshinder eller funktionsnedsättning?

När jag började att prata öppet om mina diagnoser för ungefär fem år sedan, använde jag ordet funktionshinder utan att tänka efter. Men ganska snabbt fick jag lära mig att det heter funktionsnedsättning och i dag är allergisk mot ordet funktionshinder. För det behöver ju faktisk inte vara ett hinder att ha en diagnos, visste vi har lite extra svårigheter och har vissa nedsatta funktioner men funktionshinder är ett sådant negativt laddat ord. Jag har stött på personer som i stället väljer att säga funktionsvariationer, men det ordet tycker jag bara är krångligt så jag väljer att säga funktionsnedsättning eller tom funktionsförbättring i vissa forum. Eller som handikappsimmaren Anders Olsson som tagit flera OS-guld i paralympics säger: ”Jag är inte handikappad, jag är hjulbent!” Hur väljer du att benämna din diagnos? 1

]]>

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *