Deprecated: Hook custom_css_loaded is deprecated since version jetpack-13.5! Use WordPress Custom CSS instead. Jetpack stöder inte längre anpassad CSS. Läs WordPress.org-dokumentationen för att lära dig hur du tillämpar anpassade stilar på din webbplats: https://wordpress.org/documentation/article/styles-overview/#applying-custom-css in /customers/0/3/5/joannahalvardsson.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 6085 Hur ska jag berätta för mitt barn att hen har en diagnos? – Aspiepower Media
Aspiepower Media

Hur ska jag berätta för mitt barn att hen har en diagnos?

På mina förläningar får jag ofta frågan: Hur ska jag berätta för mitt barn att hen har en diagnos. Jag kan inte prata utifrån egna erfarenheter eftersom det  var jag som sa till både mina föräldrar och barnpsyk att jag hade Asperger syndrom, ett år innan diagnosen sattes. Och jag är ingen psykologen så jag inte säga ”så här bör man göra.” Men jag har mött många som berättat om hur de gjort och fått ett bra resultat. Så här kommer tre tips på vad du kan använda dig av för att berätta för ditt barn att hen har en diagnos. 1.Boken Mysteriet om den blå flaskan   och del 2 Möss och utomjordingar (boken verkar vara slutsåld men finns att låna på många bibliotek) 1Ben, gissningsvis i mellanstadieåldern, är väldigt bra på matte och NO-ämnen och otroligt kunnig när det gäller datorer. Men han har det inte lätt. Han tolkar vad som sägs bokstavligt vilket gör att det är mycket han missförstår, tycker inte om att folk rör vid honom, har svårt att hantera förändringar och att göra flerasaker samtidigt. I värsta fall får han ordentliga vredesutbrott. Detta gör att han lätt retar upp sin lärarinna och att flera av barnen i skolan tycker attdet är roligt att retas med honom. Som tur är har han en bästa kompis, Andy. En dag hittar Ben och Andy en blå flaska nergrävd i jorden. När de öppnar den kommer det ut en rökpuff. Kanske var det en ande? De sätter igång och kastar ur sig önskningar utan att tänka efter, mest på skoj. Men på kvällen börjar önskningarna slå in… En bit in i boken får Bens familj reda på att han har Aspergers syndrom och vad det innebär. Efter det blirmycket lättare, men det kommer naturligtvis att ta ett tag för dem (och hans övriga omgivning) att lära sig hur Ben fungerar.   2. Boken Coolt med ADHD 1

Hon försöker verkligen titta på siffrorna. Försöker att inte lyssna på alla de små små ljuden som ingen annan hör. I hennes huvud är volymen mycket högre än hos alla andra. Det vet hon. För ingen annan hör nåt. De sitter ju oberörda. Som robotar. Hon kan inte vara som dem, även om hon vill. Och hon vill inte att fröken ska bli arg hela tiden.Alice, 11 år, gillar inte att hon har ADHD, men hon förstår att det finns fördelar. Detta är en bok om ADHD som även lyfter fram styrkorna. Det är alltså coolt med ADHD.Boken är tänkt som ett stöd för barn och deras föräldrar, samt lärare i grundskolan.

 

        3. UR:s serie ORKA Orka/URVad innebär det att ha diagnoser som ADHD, autism och tvångssyndrom? I varje program bär en fiktiv karaktär på de olika problemen och programledarens uppdrag är att ta reda på hur barnet kan få hjälp genom att träffa specialpedagoger, psykologer och resurslärare som finns i samhället för att hjälpa barn med funktionsnedsättningar. Vi träffar också unga vuxna som växt upp med olika diagnoser som berättar hur det var för dem när de var i mellanstadieåldern, och hur de hittat strategier att leva med sina svårigheter. Programledare: Stephan Wilson Yüceyatak. Jag är med i Asperger programmet (avsnitt 2) Här hittar du hela serien.   Men jag tycker att man kan visa/läsa detta för ALLA barn oavsett om de har diagnos eller ej för att tidigt visa att vi alla är olika och olika är bra!
]]>

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *