Böcker om psykisk ohälsa för unga

Böcker om psykisk ohälsa för unga

Böcker om psykisk ohälsa för unga

I det här inlägget tänkte jag tipsa om tre nya böcker om psykisk ohälsa/neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Dom här böckerna är riktade till unga och jag tycker att alla föräldrar borde läsa de här böckerna tillsammans med sina barn/ungdomar. Tydligen gillar även kattbarn böckerna haha;)

Livet som det kan vara

Nina Lövhagen som skrivet boken ”Livet som det kan vara” har en son har en son med en autismspektrumdiagnos. Hon saknade barnlitteratur som kunde hjälpa sonen att förstå sig själv och sin omgivning. Med utgångspunkt i sociala berättelser började hon skriva roliga texter till sonen där hon tog upp olika situationer i vardagslivet. Boken är skriven på ett underhållande och lätt sätt.
Stor och tydlig text och roliga bilder gör boken lättläst.

Hej, det är jobbigt!

Caroline Jonsson har skrivit boken ”Hej, det är jobbigt!”. På baksidan av boken står det ”Den här boken är till dig som aldrig köpt hjälp och till dig med lång vårdjournal. Till dig som är tyst och till dig som berättar allt. Till dig som tror att ingen bryr sig. Det är inte sant”. Den här boken innehåller berättelser av att må dåligt och om att må bättre. Boken visar vägen till organisationer som erbjuder chatt- och telefonstöd anonym och gratis. Alla skolor borde se till att alla ungdomar får möjlighet att läsa denna fantastiska bok. Jag önskar att jag hade fått läsa den här boken när jag var 14-15 år.

Izas hemlighet

Sofia Philsgård har skrivit boken Izas hemlighet som handlar om björnen Iza. Iza är en helt vanlig björn som älskar att spela fotboll och leka med sin hund Carmen. Eller, det är ju en sak förstås. Izas tankar och handlingar börjar bli jobbiga. När kompisarna obekymrat åker på fotbollsläger och leker på skolgården oroar sig Iza för att hennes pappa ska dö, eller att hon ska råka skada sin älskade hund. Kanske hjälper det om hon räknar till hundra flera gånger om dagen? Iza lider av tvångssyndrom eller tvång som hon kallar det. Genom Izas 11-åriga ögon får vi möta en tillvaro kantad av oro och tvångstankar, men också av kärlek och hopp. Hur skulle Izas föräldrar reagera om hon berättade för dem? Finns det hjälp att få? Är tankarna bara dumma och jobbiga eller kan de vara sanna? En fin barn och ungdomsbok om ett väldigt viktigt ämne som vi inte pratar om så ofta. Fina bilder gör en bok om ett svårt ämne lättläst och intressant.

3 svar på ”Böcker om psykisk ohälsa för unga

  1. Åhhhh hittade det här av en slump. Tack för fin recension så glad jag blev ???ha en fin kväll hälsningar Sofia Pihlsgård författare och illustratör till Izas hemlighet

  2. Hej Joanna!
    Tack för fina recensioner. Vi kommer dela ditt inlägg på vår Facebooksida i början av nästa vecka.
    Varma hälsningar från Anna gm redaktionen på Dynamo Förlag

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen