10 saker du inte ska säga till en person som är deprimerad

10 saker du inte ska säga till någon som är deprimerad:

 

1. Du är inte den enda som mår dåligt.

När du säger de här orden till en person som är deprimerad, så förminskar du personers känslor på ett extremt kränkande sätt. Skulle du säga de här orden till en person som har cancer eller diabetes? Nej tror inte det va! Ska inte allas mående tas på största allvar oavsett diagnos?

2. Det känns nog bättre i morgon.

Jag har varit deprimerad i flera månader och chansen att jag hela plötsligt skulle vakna upp nästa dag och må superbra är inte så stor. Stötta mig men ge mig inte falska förhoppningar.


3. Ryck upp dig!

Personen som säger de här orden, har aldrig själv haft en depression. Samma som ovan… skulle du säger till en person med cancer eller diabetes att den borde rycka upp sig?


4. Du har ju ett så bra liv, du borde vara tacksam i stället för att gnälla.

En människa som är deprimerad vet oftast om att deras liv är bra men tvingas brottas med ångesten över att de ändå mår dåligt. Känslorna kring detta kommer inte försvinna för att du försöker övertala dem om hur vackert livet är. Depression är en sjukdom och inte ett val att vara ”otacksam”.


5. Du är starkare än vad du tror.

När man är deprimerad känner man sig inte stark och det hjälper inte att andra människor försöker bygga på känslan av att man är misslyckad som inte ens kan kämpa sig ur en depression.


6. Du borde inte äta så många mediciner
.

Jag låter min läkare sköta om mina mediciner och så vitt jag vet så är du inte min läkare.


7. Du vet, du kan välja att bara vara lycklig och glad.

Samma som ovan, den som säger de här orden har aldrig drabbats av en depression själv. Man väljer inte att bli deprimerad för att man tycker att det är kul. Säger du till någon med diabetes ”Du kan välja att bli frisk om du vill”? Svar nej!


8. Det är ditt eget fel
.

Ingen människa gör sig själv deprimerad med flit.


9. Det finns alltid någon som har det värre än du.

Detta är inte mycket till tröst när man tänker efter. Vad har det för betydelse om någon annan lider ännu mer?


10. Tro mig, jag vet hur du känner. Jag var också deprimerad i flera dagar en gång.

Alla går drabbas vi någon gång under vårt liv av psykisk ohälsa men jämför inte ”lite deppighet” i några dagar med en djupdepression. Är du djupt deprimerad så kan det ta år innan du läker ordentligt och varje dag kan kännas som en kamp. Säg i stället: ”Jag kanske inte helt förstår hur du känner, men jag vill erbjuda mitt stöd.”

deprimerad


Detta är ett gammalt inlägg som publicerats på nytt.
Följ mig på Bloglovin’ om du inte vill missa inlägg.

Jag postar också mycket innehåll på Instagram och Facebook.

16 svar på ”10 saker du inte ska säga till en person som är deprimerad

 1. Bra punkter, undrar dock vad man faktiskt ska säga till någon som är deprimerad, alltså saker som hjälper? 🙂

 2. Bra skrivet och uttryckt! Tror många säkert får mer förståelse och tänker mer på att vara finkänsliga och mer noga med vad de säger nästa gång efter att ha läst det här. Tror dock folk många gånger kanske bara inte riktigt vet vad de ska säga så därför drar de till med sådana där ”klyschiga” men inte superbra kommentarer och jag förstår att man kan bli irriterad på det. Har faktiskt aldrig förstått mej på det där med hela ”det finns de som mår sämre än du” – grejen. Som det är någon slags tävling och man ska jämföra då? Så då måste man få dåligt samvete över sina egna känslor med, för de finns de som svälter i Afrika exempelvis. Känns liksom inte riktigt relevant till ens egna situation kanske. Jag läste någonstans att får man inte vara ledsen för att det finns de som har de värre, så får man väl i sådana fall inte heller vara glad för det finns de som har det bättre? Och så kan man ju faktiskt inte gå runt och tänka. Bra skrivet iaf, som sagt! Att skriva av sej är något som jag tycker hjälper mycket när jag mår dåligt så jag tycker det är bra att du kör på det och hoppas det sakta men säkert börjar kännas bättre för dej. Kramar!

 3. Ojdå! Har ALDRIG sagt nåt av detta till nån annan MEN säger ju ALLA dessa saker till MIG SJÄLV varje gång jag mår dåligt!! :O
  Kanske lite samma sak?

 4. Detta inlägg borde ALLA människor på hela jordens yta läsa. Om jag var deppig eller deprimerad och någon sa någon av dessa saker till mig, så skulle jag inte bli glad.

  Jag kunde inte ha skrivit ett bättre inlägg om det här själv.

 5. Det är en jäkla massa tjat om vad man inte ska säga, men alla dessa saker sägs ju för att man inte vet vad man SKA säga. Skulle jättegärna vilja ha en lista med tips på hur man ska hantera situationen när någon säger att de mår dåligt.

 6. Så sant. Och jag vill tillägga ett par saker jag hört människor säga till mig ett antal gånger:
  ”Hur har du tänkt göra det då?”
  Och ”Hur tror du andra skulle känna om du gjorde det”

  Det är svar jag fått av psykiatrimänniskor….. och det var oerhört svårt att förhålla sig till.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen