Aspiepower Media

15% av de som har bipolär sjukdom tar sitt liv

Ekonomiskt manodepressiv

Satt och kolla på lyxfällan i går kväll. Jag hajade till när de sa att en person var ”ekonomiskt manodepressiv”, alltså vad betyder det ens? Ingen skulle någonsin komma på tanken att säga att någon är ”ekonomiskt cancersjuk”, så kan man ju inte säga. Nej men tydligen kan man säga så om psykiska sjukdomar….

”Du kan inte jämföra bipolär sjukdom med diabetes”…

Senast i somras sa de under en speedwaymatch på CMORE att vädret var manodepressivt. Varför är det okej att använda psykiska sjukdomar för att beskriva saker som är dåliga men inte vanliga sjukdomar? När jag skev om det här på Facebook så kommenterade en person: ”Du kan ju inte jämföra Bipolär sjukdom med cancer, det dör man ju av!”

15% av de som har bipolär sjukdom tar sitt liv

Jag googlade lite snabbt och kom då fram till att 15% av de som har Bipolär sjukdom tar sitt liv. 80% kommer överväga att göra det. Jag har ingen aning om hur många procent det är av dem som får en cancer som dör. Men jag tycker visst att man kan jämföra de två diagnoserna.

Media borde tänka sig för

Jag tycker det är hög tid att börja tänka över hur man utrycker sig. Framförallt i tv/media för det finns faktiskt människor som kämpar med de här sjukdomarna varje dag. Jag är en av dem och jag är så jävla trött på att man ska använda min diagnos för att beskriva något som inte har en skit med saken att göra.
Vet dom ens vad Bipolär sjukdom innebär när de säger de här sakerna?,  Troligen inte. Men jag kan säga att det handlar varken om ekonomi eller väder, det är iallafall en sak som är säker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *