Aspiepower Media

Svar på era frågor…

Vad är största misstaget du kan göra när du har en kollega med Aspergers Syndrom? (Nu har jag ingen kollega, chef eller underlydande, men ”om utifall att”… Svar: Vad är största misstaget du kan göra när du har en kollega som inte har någon diagnos? Jag tror inte att du har något bra svar på det… Jag har nog sagt 7000000 gånger snart att alla människor med Asperger syndrom är UNIKA precis som alla andra människor. Så den här frågan går inte att svara på för ”största misstaget” är olika hos alla. Dock kan det vara bra att tänka på tydlighet, struktur och undvika hastiga förändringar om du har en kollega med Aspergers syndrom. Men jag tycker du ska fråga din kollega vad just denna person vill att du ska tänka på. Har du någon gång försovit dig så mycket inför tex ett tandläkarbesök så att du stressa upp och klä på dig och det tar tvärstopp (panik) precis innan du ska gå ut igenom ytterdörren och inser detta kommer inte funka för du har inte hunnit ta medicin osv? Svar: Jag har försovit mig två gånger på 27,8 år. Jag kommer oftast för tidigt vad jag än ska på. Jag väntar hellre en timma än att koma 30 sekunder för sent. Katten Enzo: vad du tycker om H a l l o w e e n, Joanna? Är det v a n l i g t att personer med Asperger klär u t sig? svar: Jag tycker att Haloween är överskattat. Jag har varit på en Haloween-fest i hela mitt liv och då var jag 10 år:D Jag vet flera personer med Asperger som gillar Cospolay  och rollspel. Kanske tycker man att det är skönt att sätta på sig en dräkt och gå in i en roll. Om man spelar en figur i ett rum med massa andra människor som gör samma sak så kanske man passar in mer och inte sticker ut i mängden på samma sätt som man kanske gör annars. Dock är det inget för mig men om jag någon gång blir bjuden på en Haloween-fest igen så ska jag klä ut mig till dig Katten Enzo! 1 Katten Enzo: Vilket är ditt f a v o r i t d j u r ? Svar: Du är mitt favorit djur Katten Enzo;) Katten Enzo: Har du d y s l e x i, Joanna? Svar: Nej jag har inte dyslexi men jag har svårt att se om man ska särskriva eller ej. Dock skriver jag fel hela tiden för jag har så bråttom;) Katten Enzo:Hur många t r ö j o r har du i din garderob, Joanna? Svar: Oj, du får komma hit och räkna Enzo. Det är säkert 50 stycken. Katten Enzo: Hur många tröjor har du på g o l v e t, Joanna? Svar: Inga för jag har precis plockat upp alla och tvättat dem. Katten Enzo: Hur många tröjor är r o s a, Joanna? Svar: Ingen aning du får räkna det med när du ska räkna hur många tröjor jag har Enzo. Katten Enzo: Hur stor p r o c e n t av tröjorna är rosa? Svar: Jag kan inte räkna procent Enzo. Katten Enzo: Tycker du om att bygga p u s s e l, Joanna? Jag tycker om att gå o m k r i n g på pussel! Svar: Nej jag har ingen ro att sitta still och bygga pussel Enzo. Baby gillar att gå omkring på tidningar när man läser. Katten Enzo:Varför började du arbeta med Aspergers Syndrom, Joanna? Svar: För jag vill öka kunskapen och ta död på myterna på diagnosen. Men framförallt för att visa att en diagnos inte behöver vara ett hinder utan även en styrka. Katten Enzo: Har du någon p l a n för att v e t a när du arbetar för m y c k e t, Joanna? Hur ser din plan u t ? Svar: Jag målar med två färger i min almanacka. Rosa aktiviteter ger energi och Gröna aktiviter tar energi. En del aktiviter tex speedway både tar och ger energi och blir då Rosa/Gröna. Jag ska ha lika mycket rosa som grönt under en vecka för att få en bra balans. Katten Enzo: Ska du inte h a något Boendestöd nu, Joanna? Hur känns d e t ? Svar: Jo jag ska ha boeendestöd för jag är beviljad det. Dock funkar det inte med mitt nuvarande så vi ska ha ett möte där min LSS-handläggare, Boeendestödetschef, Psykiatrin, Vuxenhab och jag ska medverka. Och försöka komma fram till en bra lösning. Jag tror och hoppas på att det kommer sluta med att jag får utbilda alla boeendestödare i hela Karlstad kommun för det är ganska tydligt att de har för lite kunskap om mina diagnoser. Varför skrev du in din debattartikel på Expressen att Saga Norén har Aspergers syndrom när manusförfattarna till Bron säger att hon inte har en diagnos. Svar: För att skådespelaren Sofia Helin flera gånger gått ut i media och sagt att hon fått plugga på om Asperger syndrom för att kunna spela rollen som Saga. Ni kan läsa en intervju om när hon berättar om detta här. Jag tror att manusförfattarna inte vågar erkänna att Saga har drag av Asperger för att dem är livrädda för att de råkat fått in nått som inte stämmer för diagnosen och att det ska bli ramaskri. Jag tycker dock att det är glasklart att Saga har drag av Aspergers syndrom och jag tycker att om man ska göra en fjärde säsong så skulle det passa att Saga fick gå till en psykolog och får en diagnos på riktigt, för nu börjar hon ju själv bli medveten om sina svårigheter. Får jag bli vän med dig på facebook? Svar: Jag lägger bara till personer jag verkligen känner på min privata facebook. Vill du följa mig så uppmanar jag dig att gilla bloggens facebooksida här

]]>

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *