Aspiepower Media

Svar på Enzos frågor till mig Del 1….

1. Hur fungerar det att resa inom S v e r i g e för en person med Aspergers Syndrom, Joanna?

Svar: Först måste vi komma ihåg att alla människor med Asperger är olika precis som alla andra människor så jag kan bara utifrån mig själv. Jag har inga problem alls med att resa.
Men jag blir väldigt trött av att resa och behöver tid att vila efter en resa.
Tex kan vissa tycka att det är avslappnade att sitta på en buss eller tåg och ser det som vila.
Men det är så många intryck där så min hjärna får inte vila på sådana platser. —————————————- 2. Hur känns det för en person med Aspergers Syndrom om tåget blir f ö r s e n a t, eller om det exempelvis blir byte till b u s s, Joanna? 

Svar: Det kan bli väldigt jobbigt då många personer med Asperger tycker att hastiga förändringar kan bli väldigt jobbiga. Men jag bryr mig inte så mycket. 
Reser man med SJ får man mer eller mindre räkna med förseningar och ändringar. —————————————-

3. Hur fungerar det för en person med Aspergers Syndrom att resa u t o m l a n d s, Joanna? 

svar: För mig har det aldrig varit några problem. Men för en del kanske det kan vara krångligt med nya mat och nya intryck och att allt inte riktigt fungerar som de är vana. —————————————- 4. Finns det särskilt s t ö d för den som har Aspergers Syndrom och vill åka på s e m e s t e r utomlands, Joanna? 

Svar: Jag vet inte riktigt säkert men jag tror att om man har ledsagare så kan man söka om att få ta med denna utomlands men det är väldigt svårt att få och bedöms från fall till fall ofta tycker dem att du kan ta med någon anhörig. Men jag har fått ta med min ledsagare på resor i Sverige. Tex en helg i Göteborg och på flera festivaler. Men då måste man göra en speciell ansökan då ledsagaren får jobba så kallad ”jourtid” och så den ska få ut för resorna, boende och sånt.
—————————————-
5. Vill personer med Aspergers Syndrom helst resa m e d eller utan s ä l l s k a p, Joanna? 

Svar: Det är väldigt olika men jag tror att många känner sig tryggare med sällskap. Men jag har inga problem med att resa själv. Har tom rest runt själv i Skottland.
—————————————- 6. Hur fungerar det för en person med Aspergers Syndrom att studera u t o m l a n d s, Joanna? 

Svar: Jag vet inte för jag känner ingen som testat detta. Det som kanske kan bli lite jobbigt kan väll vara som jag skrev på frågan att åka utomlands, alla förändringar. Att allt inte riktigt fungerar på samma sätt som i Sverige. Men som jag brukar säga ingenting är omöjligt, bara olika svårt! —————————————- 7. Vad finns det för särskilt s t ö d att få för en person med Aspergers Syndrom som vill s t u d e r a utomlands, Joanna? 

Svar: Jag hade ingen aning så jag googlade på studera utomlands med funktionshinder och hittade detta, så tydligen finns det stöd att få, väldigt intressant.
—————————————-

8. Finns det länder som är mer f ö r d e l a k t i g a att studera i? (Varför i sådana fall?) 

Svar: Jag vet faktisk inte. Det kanske skulle vara länder i norden för att dem är mer ”lika” Sverige, men jag vet faktisk inte. —————————————-
9. I vilka länder har d u varit, Joanna? 

Svar: Jag har varit i Thailand 6 gånger, Vietnam 2 gånger, Turkiet 3 gånger, Grekland 2 gånger, Polen 3 gånger, Tallin 2 gånger, Danmark flera gånger, Usa, Malaysia, Norge, Finland, Skottland, och jag kan ha glömt något.
—————————————-
10. Hur har d u upplevt dina u t l a n d s r e s o r, Joanna?

Svar: Jag har bara bra upplever från min resor. Jag anser inte att min diagnos ”ställt till” med något på någon av mina resor.  
—————————————-

11. Skulle du r e k o m m e n d e r a en person med Aspergers Syndrom att resa u t o m l a n d s, Joanna, eller är det bäst att stanna i S v e r i g e ?

Svar: Att resa. Man vet inte vad man klarar eller inte klarar förrän man testat. Och vad är det värsta som kan hända? Jo att det inte funkar och då vet man det till nästa gång.
]]>

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *