UR och Mohammed Ali gör låt av ungdomars åsikter om skolanVarje år lämnar ca 12,4% av Sveriges nior grundskolan utan gymnasiebehörighet. Nu lanserar UR kampanjen #tolvkommafyra för att få in ungdomars åsikter om vad som behövs för att alla ska klara skolan. Berättelserna görs sedan om till en låt av hiphop-duon Mohammed Ali. 
I två veckor framöver vill Mohammed Ryback och Rawa Ali från hiphop- duon Mohammed Ali höra vad ungdomarna själva tycker om skolan via Twitter, Facebook och Instagram. Resultatet kommer att bli en låt och en musikvideo som släpps i slutet av juni.
–     Det är bara de vuxna som hörs i skoldebatten. Nu vill vi lyfta fram de ungas röster och höra deras upplevelser och åsikter om skolan, säger Rawa Ali från Mohammed Ali.
Enligt skollagen ska alla elever få det stöd de behöver för att nå kunskapsmålen men varje år lämnar ca 12,4 procent av niondeklassarna, ungefär 12 000 elever, grundskolan utan att ha behörighet till gymnasiet. Och ca 10 procent av Sveriges gymnasieelever hoppar av skolan. – Med kampanjen #tolvkommafyra och de programserier som ingår, vill UR bredda debatten om skolan och ge en bild av de barn och unga som kämpar för att klara skolan, bortom statistik och undersökningar, säger Carl Sahlin, marknadsansvarig på UR.
Förutom kampanjen #tolvkommafyra så sänder UR fyra programserier i radio och tv samt tre radioreportage om unga som svikits av vuxenvärlden. Först ut är kvällens Verkligheten i P3, följt av morgondagens TV-premiär av dokumentärserien Sverige sviker, som fokuserar på några av de ungdomar som riskerar att hamna utanför.
Medverkar i kampanjen #tolvkommafyra gör även Dennis Dewide, Kakan Hermansson, Rikard ”Skizz” Bizzi, Elliphant, Joanna Halvardsson, Leo Razzak, Malin Gramer och Matias Varela.


Alla program som ingår i satsningen:Verkligheten i P3 – Sverige sviker
Under två veckor intervjuar Verkligheten i P3 unga som blivit svikna av vuxenvärlden. Den 8 juni kl. 14.03- 16.00kan lyssnare som vill dela med sig av sina egna upplevelser och ringa in till programmet. Premiär 26 maj 18.03 P3

 
Sverige sviker
En dokumentärserie i fyra delar om ungdomar som alla finns med i statistiken över de som har svårt att nå skolans mål.  Premiär 27 maj 20.00 SVT2 

 
Skolministeriet 
Hur står det till med hemmasittarna? 27 maj 21.03 P1
Skolan som förlorade mig
Sex radioporträtt av vuxna som alla hoppade av skolan. Vad hände sen? Medverkar gör bl.aIson Glasgow och Unni Drougge. 28 maj 21.03 P1Dropouts
Dokumentärserie i sex delar som tittar närmare på vad som kan göras för att fler ska fullfölja studier och komma ut i arbetslivet. Vilka metoder finns? Premiär 28 maj 22.00 SVT1

Lärarrummet
Lärarrummet besöker Plug-in i Skellefteå, en verksamhet där man försöker motivera och inspirera elever som har hoppat av skolan, eller riskerar att göra det. 29 maj 21.03 P1
Barnaministeriet Dokumentär
Hur kunde en smart, ambitiös och levnadsglad 10-åring helt plötsligt inte länge orka med skolan? UR:s möter särbegåvade Tilde, idag 15 år. 31 maj 11.03 P4
]]>

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen