Deprecated: Hook custom_css_loaded is deprecated since version jetpack-13.5! Use WordPress Custom CSS instead. Jetpack stöder inte längre anpassad CSS. Läs WordPress.org-dokumentationen för att lära dig hur du tillämpar anpassade stilar på din webbplats: https://wordpress.org/documentation/article/styles-overview/#applying-custom-css in /customers/0/3/5/joannahalvardsson.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 6078 Vad vet egentligen transportstyrelse om Aspergers syndrom? – Aspiepower Media
Aspiepower Media

Vad vet egentligen transportstyrelse om Aspergers syndrom?

Vad vet egentligen transportstyrelsen om Aspergers syndrom?

Min vän Ronja valde att maila Transportstyrelsen för att få svar på sina frågor angående lämplighetsintyg.
Jag tycker det är väldigt skrämmande att:

1. De vet inte ens hur diagnosen stavas.

2. De tror att den kan försvinna. Skärpning alltså!
Jag kommer gärna till er och uppdaterar er om vad Asperger egentligen är. Jjag tar gärna med mig en vän som kan berätta om ADHD med när vi ändå håller på. Alla människor i Sverige ska ha lika värde sägs det?

transportstyrelsen om Aspergers syndrom

Här nedan kan ni läsa Ronjas mail+ transportstyrelsens svar:

RONJAS MAIL:

Hejsan.
Jag har några frågor som jag mycket gärna ser att jag får svar på då det är mycket viktigt för mig. ENKLA och TYDLIGA svar! Jag ansökte för några år sedan om körkortstillstånd. Jag hade då diagnos, men ingen utredning var gjort och jag var helt ovetande om denna. Nu vill jag söka ett nytt tillstånd för jag misstänker att mitt ha gått ut. Idag har jag diagnosen på papper (ADHD/Asperger). Jag läste på nätet att jag med diagnos är tvungen att skicka in någon form av EXTRA lämplighetsintyg vid ansökan och sedan ett ytterligare om ett år… Stämmer detta?
Om så är fallet undrar jag varför? Varför i hela friden skulle jag var mindre olämplig NU bara för att diagnosen står på papper?
Nu till min andra fråga…
Om jag ber min psykolog att radera min diagnos ur mina papper INNAN jag ansöker om nytt körkortstillstånd (vilket är fullt möjligt). Då borde jag väl inte behöva skicka inte några extra intyg och där med heller inte bekosta någonting extra?
Sedan, min tredje och sista fråga…
Om jag inte anger att jag har diagnos i min ansökan och åker fast, är det då sant att jag kan åka i fängelse för vårdslöshet i trafik?


SVARET FRÅN TRANSPORTSTYRELSEN:

Hej Ronja Du har ett giltigt körkortstillstånd för grupp 1. Tillståndet gäller till och med den 30 september 2014. Om du uppger i din nya ansökan om körkortstillstånd att du har diagnos ADHD/Aspergers, så krävs det ett läkarintyg. I läkarintyget ska det framgå information om din sjukdom och eventuell medicinering. Om din läkare anser att du inte längre har diagnosen så behöver du inte heller fylla i att du har ADHD/Asperberg. Och då behöver du inte komplettera med något läkarintyg. Om du skulle råka ut för en trafikincident och exempelvis skulle bli dömd för vårdslöshet i trafik så är det inte din diagnos det beror på utan din körning. Vårdslöshet i trafik är inte en medicinsk åtalsgrund. Men om vi genom exempelvis en dom eller annan handling får reda på att personen har ADHD, så tar vi tag i den medicinska utredningen och då KAN personen få villkor att lämna läkarintyg.
Men det är inte säkert, det beror på hur ADHD:n ser ut. Hur symtomen visar sig och om det finns medicinering. Med vänlig hälsning.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *