Deprecated: Hook custom_css_loaded is deprecated since version jetpack-13.5! Use WordPress Custom CSS instead. Jetpack stöder inte längre anpassad CSS. Läs WordPress.org-dokumentationen för att lära dig hur du tillämpar anpassade stilar på din webbplats: https://wordpress.org/documentation/article/styles-overview/#applying-custom-css in /customers/0/3/5/joannahalvardsson.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 6078 5 saker du inte ska säga till någon som lever med kronisk smärta – Aspiepower Media
Aspiepower Media

5 saker du inte ska säga till någon som lever med kronisk smärta

Ni som följt den här bloggen ett tag vet att jag har sjukdomen Psoriasisatroparti och lever med kronisk smärta.
Att leva med kronisk smärta kan vara något som kan vara väldigt jobbigt. Och det är ännu jobbigare när människor runt omkring en inte förstår vad det innebär. Här nedan har jag listat några av alla kommentarer som jag fått under årens lopp, fem saker du inte ska säga till någon som lever med kronisk smärta.

5 saker du inte ska säga till någon som lever med kronisk smärta:

– Det är nog bättre i morgon…
Jag har levt med kronisk smärta i 20 år, chansen att jag är bättre i morgon är inte så stor.

– Ryck upp dig…
Den som säger den här meningen har aldrig levt med kronisk smärta själv. Släpp in det i ena örat och ut i andra.

– Ät inte morfin och sådan skit för du kan bli beroende…
Vet du hur svårt det är att få ut narkotikaklassat smärtstillande? Läkarna skriver inte ut det om jag inte behöver det. Och som reumatologen sa en gång: Vad skadar dig mest?
1. Att du äter morfin i korta perioder några gånger per år, men får vara smärtfri en stund och vila kroppen.
2. Att du lever med sådan fruktansvärd smärta så du inte tar dig upp på flera veckor. Blir uttorkad och undernärd för att du inte orkar äta?

– I dag sprang jag två mil…
Härligt för dig! Själv är jag glad om jag tar mig femhundra meter hem från mataffären utan att behöva ställa ner kassarna 100 gånger.

– Har du testat att ändra kosten och äta hälsosamt?…
Som sagt har jag levt med kronisk smärta i 20 år och vi har nog testat det mesta. Några av sakerna jag testat är att bli vegetarian, olika hälsotillskott, TENS, akupunktur, värmebehandling, kylbehandling, laserbehandling…. och mycket mer. Så kom inte och säg att jag ska äta mer grönsaker för att bli frisk samtidigt som läkarna säger att vi kanske måste testa cellgifter.

kronisk smärta

2 reaktioner på “5 saker du inte ska säga till någon som lever med kronisk smärta

  1. Känner igen mig i det du skriver. Jag får ofta höra: Va, är du inte bra än? Så konstigt. Många verkar ha svårt att förstå att man kan ha bättre och sämre dagar men att grundproblemet inte är något som försvinner. Ibland önskar jag att de kunde få känna hur det är att ha min rygg.

    Du gör ett viktigt och bra arbete med att sprida kunskap och förståelse! Beundrar dig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *