Vikten av att våga prata om psykisk ohälsa

våga prata om psykisk ohälsa

Konferens om att vara anhörig

I dag har jag och Carolina varit i väg på  konferensen ”Om att vara anhörig till någon med funktionsnedsättning” på museet i Karlstad. En viktig dag fullspäckade med spännande föreläsningar. Lite väl fullspäckad för min del. De är det som jag tycker är lite underligt med sådana här dagar. Vi har dem för att uppmärksamma hur det kan vara att ha en funktionsnedsättning men när man planerar dagen så glömmer man bort just den målgruppen.

Hjärnan orkar inte mer

Jag förstår att de vill få in så mycket så möjligt på en sådan här dag men jag kommer få sota i flera dagar för att jag tvingar min aspergerhjärna att vara på konferens i sju timmar med bara två längre pauser. En föreläsning valde jag att skippa för att jag var tvungen för annars skulle jag inte orka vara med på resten och det var dagens sista punkt som lockade mig mest, Hasse Brontén.

Fick mig att börja fundera

Jag lyssnade på Hasse första gången när vi hade fortbildning med Hjärnkoll 2015. Jag kan inte sätta ord på exakt vad det var, men det var något i hans föreläsning som fick mig att fundera. Kunde det vara så att ”det är bara en släng av ADHD”, som BUP sagt några år tidigare inte alls var en ”släng” av något? Jag la bort tanken på Bipolär sjukdom snabbt för jag var ju inte manisk på riktigt.

Hur kunde de ha missat det?

Några månader senare gick Mikael Persbrandt ut med att han hade fått diagnosen Bipolär sjukdom typ 2. Då väcktes tanken till liv igen för jag hade ingen aning om att det fanns flera typer. Jag googlade och ju mer jag läste så kände jag ”Herregud gud hur kan psykiatrin ha missat detta i 12 år? För det är ju så klockrent”.

Vikten av att våga prata om psykisk ohälsa

Jag fick träffa en läkare och några månader senaste sattes diagnosen Bipolär sjukdom typ 2. Hade jag inte fått min diagnos och stödet jag fick just då så hade jag inte suttit här i dag. Vad hade hänt om Hasse och Micke inte varit modiga nog att prata om sina erfarenheter? Det här ett exempel på hur viktigt det är att våga prata om psykisk ohälsa/sjukdom.

våga prata om psykisk ohälsa

våga prata om psykisk ohälsa

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen