Jag är rädd för våren – Vårdepression

vårdepressionJag är rädd för våren

Som jag skrivit flera gånger nu så tycker jag att det är så skönt att vi går mot ljusare tider. Det gör så mycket för mitt mående. Klockan är 20.20 när detta skrivs och det är fortfarande just ut. Jag vågar tom gå ut och ta en promenad vid den här tiden utan att vara rädd.

Man pratar inte om vårdepression

Jag gjorde en undersökning på Instagram stories för ett tag sedan och bad er berätta vilken period som är jobbigast för er. 69% svarade höst och 31 % vår. Jag tycker det är spännande att det inte var större skillnad. För jag upplever att man inte pratar så mycket om vårdepression. Jag vet inte riktigt varför våren varit jobbig för mig men jag tror att det kan bero på flera olika saker.

Saker som skapar oro:

1. Att det var under våren som jag blev utsatt för övergrepp.

2. Att det varit den tiden som varit jobbigast i skolan. Det har varit stress för att hinna få godkänt i alla ämnen innan sommarlovet.

3. Att det varit en period med mycket oro inför sommarlovet. Ovissheten om man kommer ha en kompis eller ej efter sommaren.

4. Oron inför att mina rutiner kommer rubbas. Sommar betyder att folk har semester. Boendestöd, kontaktpersoner, handläggare på Försäkringskassan, läkare osv…. Kommer försvinna under några månader. När rutinerna rubbas och man behöver dom som mest då försvinner stödet. Jag har tackat nej till vikarier för det skapar bara ännu mer stress och kaos.

Hoppas att jag slipper i år

Jag hoppas dock att jag slipper i år. Eftersom jag typ kört ett år med depression så jag borde vara skonad nu kan man tycka. Sen står jag ju också på dubbeldos bipolärmedicin så det borde ju också vara ett skydd. Men man vet aldrig för depressioner kan man inte styra över tyvärr, man får hålla tummarna.
Vilken period av året är jobbigast för dig?

Ni kan läsa ett annat inlägg om vårdepression här!

 

5 svar på ”Jag är rädd för våren – Vårdepression

  1. våren är jobbigast för mig med, eftersom ”semestern börjar närmar sig – som du skrev: rutinerna rubbas. Dock är det skönt att det är ljusare ute. Är så mörkrädd utomhus. kram

  2. Jag tycker våren är jobbigast. Det blir så mycket måste vara ute och umgås med andra.

  3. Jag tycker vintern är jobbigast. De senaste åren har jag fallit ner i ett svart hål av depression varje vinter, och det tar i princip hela våren att hämta sig. Sedan kommer sommaren med rubbade rutiner, och sen kommer hösten och snart är det vinter igen. Jag tror det är en kombination av mörkret och kylan. Det blir aldrig riktigt ljust molniga dagar, och man måste klä på sig alldeles för mycket kläder när man ska ut.

    Intressant att så många har problem med hösten och våren. Våren är min favoritårstid, hösten kan vara ganska mysig den också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen