Jag har höjt priset på mina föreläsningar

Ingen vill berätta vad de tjänar

När jag startade mitt företag för snart två år sedan så tyckte jag att det var väldigt svårt att veta hur mycket det var rimligt att ta betalt för mina tjänster. Jag upplever att både föreläsningsvärlden och Influencervärlden är två ställen där många är väldigt hemlighetsfulla. Jag är med i en Facebookgrupp för Influncers och ofta kommer frågan om hur mycket man borde ta betalt upp. Det är dock ingen vill svara på exakt vad dom tjänar.

Bra timlön

Jag frågade runt bland mina bekanta vad de kunde tänka sig att betala för en föreläsning. Jag la mig på en nivå som jag då tyckte var rimlig. Ganska snabbt insåg jag att jag var alldeles för billig med tanke på hur mycket jobb jag lägger ner. När jag säger vad jag tjänar så får jag ofta höra ”Shit vilken bra timlön för du pratar ju bara i 90 minuter”… Jo fast jag ska förbereda en föreläsning. Jag ska ta mig till föreläsningen vilket kan vara en resväg på fem timmar enkel väg.

Behöver tid att återhämta mig

Eftersom jag har Aspergers syndrom så suger min hjärna in intryck så jag kan inte vila när jag åker tåg/buss. Därför måste jag räkna resan som arbetstid  för jag kommer behöva vara hemma och vila och återhämta efter en föreläsning. Eftersom jag är sjukpensionär så jobbar jag bara 50%. Så egentligen är det inte så himla bra timlön. I dag går mitt företag plus minus noll och jag tar ut långt i från en superlön. Det funkar inte i längden.

Tänk om ingen bokar mig nu

När jag insåg att jag låg alldeles för lågt så valde jag att höja mig lite till. Jag var dock rädd för att lägga mig för högt. Tänkt om ingen bokar mig nu. Jag är ju inte så känd och har ju inte så mycket erfarenhet som dom andra, sa jag. Tills jag för någon månad sedan läste på min egen blogg om vilka uppdragsgivare jag haft. Några av dem är Karlstad kommun, Landstinget i Värmland, Svenska kyrkan, Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Specialpedagogiska skolmyndigheten, Special Olympics Sweden, Umeå kommun, Vetlanda kommun, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhälletsfrågor….
Ja listan kan göras hur lång som helst. Du hittar alla här om du är intresserad.

Måste bli bättre på att värdesätta mig själv

När jag läste den där listan så kände jag bara herregud Joanna du är sämst på att värdesätta dig själv och det du gör. Vaddå jag har inte så mycket erfarenhet? Hur mycket erfarenhet ska man ha menar du?  Nej du Joanna nu är det dags att bli bättre på att värdesätta det du gör och inte förminska sig själv.

Jag har höjt priset på mina föreläsningar

Jag träffade en annan väldigt erfaren föreläsare för ett tag sedan. Han skällde ut mig för att jag var alldeles för billig och han gav mig riktlinjer för vad jag borde ta. Därför har jag höjt priset på mina föreläsningar. Jag kommer troligtvis få höra att jag är för dyr, för det får jag höra redan nu. Fast jag tar halva priset mot många andra föreläsare som har samma erfarenhet som mig. Jag har en erfarenhet man inte kan plugga på universitet för att få. Min berättelse är unik och värdefull och jag har en kompetens som alla inte har.

Varför ska jag vara mindre värd?

Varför ska jag då ta hälften så mycket betalt som andra föreläsare? Det är inte bra för mig själv och det är inte heller bra för branschen att jag drar ner priserna för att jag har dålig självkänsla. Är det en uppdragsgivare som inte förstår detta nej då får de väl fortsätta att leta efter en annan föreläsare då. Jag får ju uppenbarligen bokningar ändå eftersom hösten fylls på nu:)

Jag har höjt priset på mina föreläsningar

9 svar på ”Jag har höjt priset på mina föreläsningar

 1. Det är ingen hemlighet var jag tar per timme, du ska inte vara rädd för hur mycket du tar.. De anlita dig av en anledning och då ska du oxå ta betalt därefter.. Ta i så du skäms då är du i närheten av vad det ska kosta.
  Du gör ett bra som du gör 🙂

  1. Jo fast många uppdragsgivare är så snåla och förstår inte riktigt värdet och hur mycket jobb det ligger bakom. Så har man fått svaret att det är för dyrt tre gånger på raken så är det lätt att lyssna på dem och sänka sig. Men har de inte råd så kan de ge ju ge mig några tusen från sin egen lön för de tycker ju att jag ska dra av min så då kan ju de också göra det;)

 2. Så himla bra inlägg! Jag får ofta höra att jag har för höga priser men som du säger, det tar tid! Och som egen företagare så gör man allt själv! Klart att man ska ha betalt för det. Om någon säger något negativt om priset, förklara då varför du har satt det priset. Då får dom kanske mer förståelse och blir mer villiga att betala.

  1. Jag har försökt förklara men de förstår inte ialf… I bland har jag lust att svara att de kan ge mig två tusen från sin egen lön. För de vill att jag ska dra på min frågan är om de själva vill jobba gratis. Tror inte det va;)

 3. Är det bara myndigheter, kommuner, företag och liknande eller skulle du t ex kunna göra privat också föreläsa för en mindre grupp t ex i någons bostad eller om man hyr en lokal eller nåt. Jag har ingen aning om hur det funkar. Ni jobbar väl kanske inte på det viset. Men jag har tänkt på det några gånger faktiskt. Att det vore en intressant grej att göra för vänner och bekanta.

  1. Jag föreläser för alla som bokar mig. Har haft många föreläsningar för allmänheten också. Dock är de nog en för stor summa för en privatperson att stå för själv:)

 4. Jätte bra skrivet och viktigt inlägg!

  Du Joanna, jag har en fråga till dig men vill vara anonym och såklart du behöver ju inte svara om du inte orkar/vill!! 🙂 men hur/var kan jag ställa frågan? Mail?

 5. Jag var på ¤workshop¤ vid ett tillfälle, som handlade om bland annat prissättning, branding osv. Föreläsaren sade: Om ingen klagar på att du är för dyr, så är du för billig. Good rule of thumb, tyckte jag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen