Aspiepower Media

Fira påsk med Autism- Mina bästa tips för att undvika kaos

Nu är det snart dags att fira påsk därför har jag valt att återpublicera detta inlägg från förra året. Hoppas att du gillar det:)


Högtider kan skapa kaos

Många tycker att det är skönt med våra högtider för man får lite extra ledigt och får mer tid till sina nära och kära. Men har man Aspergers syndrom eller andra diagnoser inom autismspektrat så är det inte säkert att man uppskattar det lika mycket. Har man dessa diagnoser behöver man struktur och tydlighet och iallafall jag tycker att alla högtider har en förmåga att sluta i kaos. Dina rutiner försvinner, och det finns inte längre samma struktur som till vardags. Samtidigt som det ställs högre krav på dig att vara social.

Jag får under mina föreläsningar oftast frågor om detta och om hur man ska förbereda sitt barn för högtider. Så skrev ihop en lista med några tips på hur man kan fira påsk med Autism men försöka undvika kaos.



Fira påsk med Autism- Mina bästa tips för att undvika kaos:

När: 

Berätta långt i förväg vad som ska hända och förbered ditt barn noga.  Gör en nedräkningstavla, där ni tillsammans räknar ner hur många dagar det är kvar. Ska ni åka bort var noga med att berätta även det och förbered på hur många nätter och dagar ni ska vara borta.

Var:

Vart ska ni? Är det någon annanstans än hemma förbered barnet på detta. Är det en plats ni aldrig varit på tidigare, försök att hitta bilder på nätet.

Hur:

Ska ni ut och resa? Visa bilder på flygplatsen/ tåget/ bilen.
Vad kan man göra i bilen när resan blir långtråkig? Hitta på lekar redan innan ni åker hemifrån som barnet kan få välja mellan om resan blir lång och tråkig. Nu när det är påsk så blir det mycket godis, när är det okej att äta godiset och hur mycket?

fira påsk med autism

Vem:

Gå igenom vilka som kommer, är det nya människor eller personer man träffat innan? Visa bilder på vilka ni ska umgås med.

Varför: 

Det kan vara jättestressande att inte förstå varför vardagen helt plötsligt förändrats. Så förklara varför vi firar högtider och att det inte bara handlar om firande utan att umgås med sin familj.

Tid: 

När ska vi åka? När kommer vi fram? Viken tid bjuds det på lunch? När åker vi hem? Tider är väldigt viktiga om man har en NPF-diagnos så försök att hålla dem, för att minska risken för onödig stress.

Före:

Vad händer innan vi åker? När ska vi packa? Vad ska med? Vad behöver man mer göra? Duscha? Sätta på sig finkläder? Gör en lista där allt som måste göras innan resan står med, följ den och pricka av när ni är klara.

fira påsk med autism

Efter: 

Vad händer efter att vi tex har ätit mat? Vilka krav finns? Tex: Man ska sitta och prata och ta det lugnt i en timma efter maten. Berätta om du förväntar dig att ditt barn ska hjälpa till med att duka av eller hjälpa till med något annat.

Ha en nödplan:

Om det blir alldeles för jobbigt med alla intryck och krav vad gör jag då? Är det då okej att gå till ett avgränsande rum och sitta med Ipaden i 30 minuter, för att samla energi? Ha en tydligen plan för vad man gör om det blir för jobbigt och hur länge det är okej att gå undan en stund.

Vad är ditt bästa tips om man ska fira påsk med autism?

 

2 reaktioner på “Fira påsk med Autism- Mina bästa tips för att undvika kaos

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *