Psykisk ohälsa Vardag

Fem saker som anhöriga till personer med NPF bör tänka på…

Bemötande och förståelse är väldigt viktigt när man lever med en NPF-diagnos. Därför har jag här nedan gjort en listat fem saker som anhöriga till personer med NPF bör tänka på.

Fem saker som anhöriga till personer med NPF bör tänka på

Fem saker som anhöriga till personer med NPF bör tänka på

1. Att alla människor med NPF inte är likadana. Alla människor är UNIKA oavsett diagnos eller ej. Jag kan inte sitta här och säga vad ni ska tänka på när ni möter ett barn/anhörig, för jag vet inte hur ditt barn fungerar. Jag kan bara säga vad du ska tänka på när du möter mig för jag vet hur jag fungerar.

2. En diagnos för inte bara med sig svagheter den för även med sig styrkor. I stället för att säga till ditt barn ”men det där kan ju inte du göra för du har Asperger”. Eller ”Oj det blev så här för du har Asperger”…. Lyft i stället styrkorna med diagnosen. Tex när ditt barn spelar memory säg då ”Du är så duktig, jag önskar att också jag hade så där bra detaljminne, som du har tack vare din Asperger diagnos,”

3. Glöm aldrig bort vikten av tydlighet och struktur.

4. Skyll inte allt på diagnosen. Jag är så trött på personer som beter sig illa och säger ”Ja men jag förstod inte för jag har Asperger”, för det har man lärt sig av sina föräldrar. Ja man har svårigheter men jag kan liksom inte gå runt och säga ”Jag har Asperger så hela världen måste anpassa sig efter mig”. För det funkar inte riktigt så, man kan lära sig hantera sin diagnos.

5. Jag har skrivit om det här hundra gånger nu- Berätta för andra om diagnosen! Det blir så himla mycket lättare om personer man möter kan hjälpa till och anpassa sig. Om  vi inte pratar om våra diagnoser så kommer vi aldrig få ett samhälle där alla får vara som dom är utan att bli dömda.

 

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply
  Emelie
  19 december, 2017 at 18:54

  Åhh jättebra inlägg!

 • Reply
  Tess
  19 december, 2017 at 19:42

  Bra inlägg! Har träffat på en del nummer 4. Folk som tidigare inte betett sig så, men direkt diagnosen är på papper så har de börjat säga elaka saker och ursäktar det med diagnosen. Då undrar jag varför de inte gjort så tidigare…? :-/

 • Reply
  ★ Orsakullan som blev mamma vid 20, numera även lärare och doula ★
  19 december, 2017 at 20:33

  ”Skyll inte allt på diagnosen. Jag är så trött på personer som beter sig illa och säger “Ja men jag förstod inte för jag har Asperger“, för det har man lärt sig av sina föräldrar.”
  Det där märker jag så ofta tyvärr, barn som tror att de inte kan saker på grund av sin funktionsnedsättning. Det är jätteviktigt att föräldrar, lärare och andra vuxna påverkar positivt istället för negativt tycker jag.

  • Reply
   Joanna Halvardsson
   19 december, 2017 at 20:37

   Precis hade en kompis som körde det och skämdes för sin diagnos för att hon alltid fått höra att den förknippades med dåliga saker. Tills hon träffa mig och insåg att diagnosen också för med sig styrkor.

 • Reply
  Alice
  20 december, 2017 at 09:56

  Verklige så bra punkter!

 • Reply
  Emelie, autistisk
  2 januari, 2018 at 09:09

  Såklart är det först och främst jag som måste lära mig att anpassa mitt liv efter diagnosen och att säga elaka saker till folk är aldrig okej, men jag tror att vi är många som känner efter diagnos att ”vad mycket energi jag har lagt på att försöka vara normativ hela tiden, jag orkar inte mer!” och därmed kanske det utifrån ser ut som att man har förändrats för att man ”plötsligt inte orkar/klarar ditten och datten längre” när det i själva verket varit så att man aldrig orkat/klarat men slutat offra hela sitt självt för att få det att se ut som att man orkar/klarar allt. Do I make any sense?

  Återigen, att vara elak är inte ok! Och många saker är värt att lägga energi på att träna på/kompensera för och andra saker kommer till och med vara lättare pga autismen vilket en kan utnyttja och det självförtroendet är jätteviktigt att ge barn med npf-diagnoser.

Leave a Reply