Vinn boken Ung och vuxen med Asperger & AST

Detta inlägg är skrivet i samarbete med Gothia Fortbildning
…………..

Under veckan landade ett paket från Gothia Fortbildning i brevlådan. I paketet fanns deras nya bok Ung och vuxen med asperger & AST- En guide i vardagen, som är skriven av Carolina Lindberg och Malin Valsö.

Det är en pedagogisk bok som riktar sig till de som nyligen fått diagnosen aspergers syndrom eller annat autismspektrumtillstånd (AST). Jag önskar att den här boken hade funnits när jag fick min diagnos för 13 år sedan. Boken visar på ett enkelt sätt vad diagnosen innebär, vilka känslor den kan väcka och vilka svårigheter den kan ge. Den ger också konkreta tips på hur man kan hantera olika vardagssituationer samt ger råd inför studier och arbete.

Jag tycker att psykiatrin borde börja med att dela ut den här boken till alla som får en diagnos inom autismspektrat, för precis som bokens namn säger så är det en guide i vardagen. En perfekt guide enligt mig för att lära sig att förstå sin diagnos.

Boken vänder sig till personer som nyss fått en diagnos men passar även till dig som är förälder eller som är yrkesverksam och vill ha ökad förståelse för hur det kan vara att leva med dessa diagnoser.

Ung och vuxen med Asperger & AST

Och vet ni vad det bästa är? Jo att jag fick två böcker så jag kan tävla ut en till er!

För att vara med och tävla  om boken Ung och Vuxen med asperger & AST- En guide i vardagen, så behöver du svara på frågan: Vad betyder Aspergers syndrom (AST) för dig? i kommentarsfältet här nedan.

Glöm inte att ange din e-post så jag kan kontakta dig om du vinner!
Tävlingen avslutas den 4 oktober!


Tävlingen är avslutad! Vinnaren av Boken är Devi Lönnerstrand, grattis!

 

14 svar på ”Vinn boken Ung och vuxen med Asperger & AST

 1. Hej. AST för mig betyder en underbar son med extra egenskaper som gör han till den han är. Skulle inte vilja ha han på annat sätt. Tyvärr har det även lärt mig hur dum välden kan vara och hur mycket korkade människor det finns.
  Boken låter väldigt intressant och jag hade gärna vunnit ett ex till familjen.

 2. För mig är Aspergers syndrom/AST en del av vardagen. Med flera familjemedlemmar med diagnoserna så jobbar vi varje dag med att hitta strategier för att minska stress och hitta vägar till kommunikation.

 3. Hej Joanna! En mycket välkommen bok! Har själv en son på snart 28 år med Aspbergers syndrom. När han fick sin diagnos vid 6 års ålder visst vi föräldrar ingenting om vad det skulle innebära. Fick läsa Gunilla Gerlands bok och gå på föreläsningar och söka information själva. Fick ingen hjälp mer än en assistent i skolan. Många frågetecken vi hade då som du förstår. Idag har han jobb, körkort och bor i egen lägenhet men vi har fått kämpa. Tack för en bra blogg. Kram Annika

 4. Hej
  För mig betyder AST nästan allt. Förutom eventuellt vilket väder det är ute.
  Varje dag är det oro inför de missförstånd som sker. Det är skratt pga roliga missförstånd som t ex: posten har kommit! vill du gå ut?
  … En stund senare: tog du in posten? -Skulle jag ta in posten? Jag trodde jag skulle gå ut med hunden. Hihi.
  Ilska för missförstånd som uppstår pga okunskap och oviljan att ta till sig att människor faktiskt är unika.
  Det är tårar som faller för att man äntligen hittar rätt lösning på ett långdraget problem.
  Det är saknad av förståelse från omgivningen, både de som finns oss nära och de människor som finns i samhället.
  Det är lycka när man finner andra vuxna som verkligen förstår och kan.
  Det är underbart när sonen pratat om super mario bros konstant i 15 min och upptäcker att mamma inte fattat hälften så han börjar om för min skull. ♡ Det va kärlek vid första ögonkastet när sonen föddes och oj vad mycket vi fått lära oss under hans resa! Varje dag ger sonen och oss föräldrar nya utmaningar, nya lösningar och vi stöttar, vi älskar.
  Vi krigar.
  Vi kan ordna kaos på 2 sek eller bryta oss genom en sovrumsdörr på under 20 sek
  Ha en konversation som påbörjades för 3 veckor sedan.. och vi uppfinner nya ord.
  Jag skulle verkligen vilja vinna boken för att lära mig mer i hur jag kan stötta sonen.

 5. Hej Joanna
  Min son har det mkt kämpigt med vissa nära relationer, skolan och det nya tonårslivet. Jag skulle vilja ge honom verktyg att hantera livet på ett bättre sätt. Kanske boken kan vara ett av verktygen…

 6. För mig betyder det min underbara/bestämda dotter samt många av mina ungdomar i skolan. Jag och mina kollegor som jobbar i mobila teamet på vår skola försöker att dela med oss av våra kunskaper för att ge våra ungdomar den hjälp och stöttning de behöver. Denna bok skulle vi behöva tror jag.

 7. Hej! AST för mig har en stor inverkan då jag själv har autism. Jag försöker börja föreläsa och tror att denna bok kan hjälpa mig att förklara känslor och tankar. Ps. Älskar dig!
  Felicia Almén 15 år

 8. Hej!
  För mig är allt detta fortfarande nytt. För mig varierar betydelsen av Asbergers syndrom från dag till dag. Alltifrån utmanade, spännande, annorlunda och lärorikt till svårt, frustrerande och ibland tröstlöst. Jag tänker att boken kan vara något för mig att hålla mig i när det stormar och något som även kan lyfta och berika mig :-).

 9. Hej.
  Att få vardagen varje dag att funka innebär känslor i mängder, strategier planering, klurigheter att uptäcka och även våga på nya saker Vid tillfällen, lära av gårdagens framgångar och av knasigheterna. AST är en del av vardagen! för mig främst då yngsta barnet (6 år) i familjen har fått diagnos och även min syster (vuxen) nyligen fått veta att hon har detta.
  Utöver detta så hoppas jag att fler som har skolan som sin arbetsplats ska få mer kunskap och redskap att möta och klura ut Hur barnen med (även de utan) npf diagnos ska få bättre förståelse och få känna skolgången som mer härlig än jobbig. Skulle jag vinna en bok så skulle innehållet komma till god nytta likväl för barn o vuxna både de med AST och familjerna men även också de som träffar och arbetar med dessa individer! Att få kunskap och redskap ökar möjligheter till mer förståelse och i sin tur ännu mer kunskap!

 10. Aspergerdiagnosen innebär för mig att få vara mig själv. Få vara precis som jag är. Att bli accepterad för den jag är. Jag behöver inte längre försöka vara någon annan för att passa in och bli accepterad. Att det finns ett namn på något som förklarar varför jag fungerar som jag gör. Att jag inte är dum i huvudet utan bara tänker på ett annorlunda sätt än vad neurotyper gör. Även om diagnosen även innebär för mig en ständig kamp att tolka NT-världen, samtidigt som det är svårt för NT- världen att tolka mig, måste vi ändå försöka mötas någonstans på vägen. Den kampen måste jag leva med resten av mitt liv, det vet jag.

  1. Jag glömde skriva varför jag vill vinna boken. Jag tror den skulle vara en hjälp för mig själv i vardagen, men också att jag skulle kunna starta en ny studiecirkel kring den. Jag har nämligen två andra böcker av samma författare: ”Vardagsliv med Aspergers syndrom – om att komma vidare efter diagnosen” och ”Föräldraboken om Autismspektrumtillstånd – om att komma vidare efter diagnosen. De böckerna har jag använt mig av i tidigare studiecirklar jag har lett. Jag håller studiecirklar både för personer med egen AST-diagnos och för anhöriga till personer med AST-diagnos. Böckerna är mycket tydliga och lätta att förstå.

   Det var allt för mig. Tack för en bra blogg.

   Med vänlig hälsning,
   Charlotte Claesson

 11. För mig innebär AST att vara annorlunda på ett sätt som inte är lätt att sätta fingret på. Det är en långsam väg till förståelse för hur en förväntas agera, och att så småningom på egen hand lista ut varför det är viktigt för andra, eftersom det är svårt för neurotypiska att bena ut och förklara s.k. självklarheter. Det innebär att jag värdesätter min NPF-förälder mycket för att hen förstår mitt agerande, och neurotypiska föräldern för att hen försöker.
  (Varför var det inte okej att genast öppna min nya bok på julafton och börja läsa? Den utkom ju först i december, så jag hade nästan väntat en månad. Några år senare: Aha, nästan alla de andra förväntade sig att jag försökte prata med dem.
  Varför berättar den här personen samma historia som hon berättade i oktober? Nu ändrade hon dessutom en detalj! Aha, hon har glömt att jag var där när hon berättade förra gången.)
  Det innebär att jag helst inte svarar omedelbart och tydligt, eftersom jag inte hunnit utforska möjliga alternativ tillräckligt grundligt. (Är pizza med champinjoner gott, d.v.s., har jag ätit en förut? Vill jag äta en idag? Vill jag hellre äta den senare, och därmed äta min redan färdiga middag till lunch?)
  Det innebär att jag inte alltid kan prioritera. Så idag har jag inte ringt doktorn än, för trots att jag måste få hjälp med mina öronproblem har jag suttit och läst istället. Det är också viktigt att lära sig om AST, även om bloggar har ”öppet” även lördag och söndag.
  Men det innebär också att barn tycker om mig, för jag kan leka och hitta på saker, och jag tar dem på allvar. Nyanlända tycker också om mig, för jag kan förklara med gester och teater. Om jag kan hjälpa dem, och min NPF-förälder, att skratta åt världen ibland, så är det värt allt det andra.
  Beklagar att det blev så långt. När jag kryper fram ur mitt skal kan det vara lika svårt att sluta skriva som att sluta läsa. Tack för din blogg!
  Jag tror att boken du lottar ut skulle hjälpa min bror, som är neurotypisk. Han är omgiven av familj som inte är det, och jag tror att boken skulle vara ett stöd i att förklara hur och varför.

 12. Jag har inte diagnosen, men jag har en bror dom har den och jag vill att vi alla i familjen ska lära oss mer. Sen arbetar jag som fritidspedagog också, så boken skulle ge mig dubbel kompetens, både i privat- och arbetslivet. Alltså som två i en om jag vinner ?

 13. För mig innebär det att man behöver se världen med andra ögon och att alla människor verkligen är unika! Boken är ett fantastiskt verktyg för både de som har AST och oss närstående.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen