Böcker om psykisk ohälsa & NPF-diagnoser del 9

Här kommer mina tips på böcker om psykisk ohälsa & NPF-diagnoser del 9

Jag får ofta frågan om jag har något boktips på böcker om psykisk ohälsa & NPF-diagnoser. Så jag tänkte tips om några, vissa har jag läst andra inte. Detta inlägg har tidigare publicerats på min gamla blogg.
Här kommer mina tips om böcker om psykisk ohälsa & NPF-diagnoser del 9.

 

Här hittar du del 1.
Här hittar du del 2.
Här hittar du del 3.
Här hittar du del 4.
Här hittar du del 5.
Här hittar du del 6.
Här hittar du del 7.
Här hittar du del 8.

 

Vulkanutbrott och istider . om bipolär sjukdom 

”Vulkanutbrott och istider” berättar några människor som har bipolär sjukdom om sina sjukdomsperioder. De kan tidvis bli så energiska och idérika och uppleva så intensiva känslor att allt stegras till kaos. Under andra perioder kan det verka omöjligt att ta initiativ över huvud taget. Förmågan att känna intresse och livslust blir som förlamad. Deras skildringar har många gemensamma drag. Men ändå blir ingen berättelse den andra lik. Den som har bipolär sjukdom märker ofta att andras berättelser kastar nytt ljus över den egna sjukdomen. Kampen för att få kontroll över den kan bli tydligare. Den bild av sjukdomen som träder fram belyser också allmänmänskliga frågor kring sådant som självförtroende, kreativitet och självbedrägerier. Berättelserna i boken är varvade med en diskussion om sjukdomens natur, om framväxten av mer effektiva behandlingsmetoder och om hjärnans sätt att reglera stämningsläge och aktivitetsnivå.

 Min bok : hantera bipolär sjukdom med kognitiv beteendeterapi

Bipolär sjukdom är ofta svårbehandlad. Det finns idag effektiva läkemedel, som verkar för att stabilisera extrema skiftningar i stämningsläge som råder vid sjukdomen. Det krävs ofta många korrigeringar för att uppnå goda behandlingsresultat och inledande framgångar kan leda till bakslag. Läkemedelsbehandling är idag den vanligaste behandlingen för att förebygga återfall. Under 1990-talet utvecklades intresset för psykoterapi, familjeintervention och psykoedukation i samband med insikten att läkemedelsbehandling inte var tillräcklig. Kliniska erfarenheter visar att personer med bipolär sjukdom ibland gör avbrott i läkemedelsbehandlingen. Flera avbrott i behandlingen ökar risken för nya insjuknanden, vilket leder till ökad sårbarhet på sikt. Förebyggande läkemedelsbehandling minskar sårbarheten, men eftersom effekten sällan är hundraprocentig kan nya sjukdomsperioder ändå utvecklas. Att känna igen tidiga tecken på sjukdomssymtom och utveckla en handlingsplan för hur man ska motverka att symtomen förvärras är av stor vikt.
Böcker om psykisk ohälsa & NPF-diagnoser del 9

Sänder på tusen kanaler : Om borderline och dess nära samband med bipolär sjukdom och ADHD

Sänder på tusen kanaler är en självbiografi om hur livet och vardagen rasar samman gång på gång men byggs upp igen, och det hårda arbetet med att få pusslet att falla på plats. Det är en krass skildring av psykiatrin och den tunna linjen mellan sjukt och friskt, sanning och självkritik, realism och drömmar. Boken beskriver närgånget och kompromisslöst en mammas dilemma i den djupaste fasen av en depression: att vara tvungen att leva för att inte skada sina barn, men tro att fortsatt existens skadar dem. Den tar oss med på en hisnande färd mellan himmel och helvete blandad med en vardag vi alla kan identifiera oss med: Från Luciafirande på dagis till hängsnaror på låst psykiatrisk avdelning, från frisörbesök till narkos innan elchocksbehandling, från förtvivlan till eufori, från ett liv på stupet till en öppning, en räddning, en karta över vägen ut.
Informationen om böckerna kommer från Bokus Tips på fler böcker kommer i ett annat inlägg. Vill du vara säker på att du inte missat något? Gilla bloggens facebooksida eller följ mig på Bloglovin.

4 svar på ”Böcker om psykisk ohälsa & NPF-diagnoser del 9

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen