Aspiepower Media

Boktips: Paula Tilli- Att vara vuxen med Aspergers syndrom

Har ni läst senaste boken av Paula Tilli?

När jag fick min diagnos 2003 så fick vi även en lång lista med böcker om Asperger syndrom.
Vi gick till biblioteket och lånade hem allt som fanns. På den tiden var de flesta böcker skrivna av anhöriga. Och handlade ofta om personer med mycket större svårigheter än mig. Så jag kände att böckerna inte gav mig så mycket. Det var så mycket fokus på svagheterna och de dåliga delarna av diagnosen. Som förvirrad 14 åring mår man inte bättre av att läsa om böcker som säger att du aldrig kommer kunna leva ett normalt liv.

Ökad öppenhet

Men på 13 år har det tack och lov hänt saker, kunskapen om diagnoser har ökat och så även öppenheten. Fler och fler skriver böcker om sina egna erfarenheter, en av dem är Paula Tilli.  Det har varit en ära att få läsa hennes bok: Att leva med Aspergers syndrom- om identitet, relationer och vardagen.

Tydlig och pedagogisk beskrivning av Asperger

Jag tycker att hon på ett tydligt och pedagogiskt sätt berättar vad det innebär för henne att leva med Asperger. Hon ger konkreta exempel på saker man kan möta på i vardagen.

Alla människor är unika

Men samtidigt är hon väldigt tydlig med att vi med diagnoser är lika olika som alla andra människo. Jag tycker hon beskriver det så bra redan i de första meningarna:

”Att leva med Aspergers syndrom är som att leva på en mycket konstig planet där andra människor beter sig ologiskt hela tiden. De säger saker de inte menar och blir förvånade över att jag inte förstår att de egentligen menar något helt annat.  De bryter sina löften, ändrar sig och ljuger. När jag börjar funderar närmare över vilka udda människor jag egentligen är omgiven av , minns jag plötsligt: Just det, det är ingenting fel på dem. Det är ju jag som är annorlunda.  Det här är min personliga upplevelse om hur det är att leva med Aspergers syndrom. Frågar du en annan aspergare, kommer du förmodligen få ett helt annat svar på samma fråga. Och är inte det logiskt? Eftersom  vi aspergare är precis lika olika som ni andra människor är, upplever vi naturligtvis även diagnosen olika.”

Sträckläste boken

Jag sträckläste boken och jag tycker hon tar upp många bra och viktiga ämnen som jag vet att många funderar över tex:
– Kärlek och relationer.
– Att flytta hemifrån.
– Stress och trötthet.
– Gränssättning

Men även konkreta råd till boendestödjare, vårdpersonal och andra som kommer i kontakt med Aspergers syndrom.
Jag kan varmt rekommendera Paulas bok både till dig som själv lever med en diagnos inom autismspektrat eller är närstående, men även till arbetsgivare eller dig som möter personer med dessa diagnoser genom ditt arbete.

Paula Tilli
Boken finns bland annat att köpa på Bokus, här!

1 reaktion på “Boktips: Paula Tilli- Att vara vuxen med Aspergers syndrom

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *