Låt psykiatripatienter få lägga in sig själva

I går rapporterade VF om att den borgerliga majoriteten i landstinget i Värmland, vill att psykiatripatienter ska kunna lägga in sig själva. Jag tycker att det här låter som en jättebra idé, har läst om att andra landsting testat detta med god effekt.

Måste finnas fler alternativ

Jag har länge efterfrågat något liknande. Att måste finnas andra allternativ än att träffa en läkare i tio min på akuten. Eller vänta tre månader på att få träffa en på öppenvården. Senast i somras hade jag själv varit i behov av en sådan här plats. När jag var på akuten två gånger på tre timmar och bad om att bli inlagd men läkarna vägra för jag såg så frisk ut.

Jag tror att det är en jättebra lösning. Att personer med psykiska sjukdomar som tex Schizofreni, Bipolär sjukdom och andra psykossjukdomar, som har många år inom psykiatrin i bagaget har möjligheten att lägga in sig själv. Om man  tex känner att något är på G och  kan få hjälp med att bromsa det innan det kraschar ihop totalt.

För efter många år med psykisk ohälsa så har man ganska bra koll på sig själv. Jag hatar att vara inlagd för jag tycker att det är hemskt. Men jag åker inte till akuten om det inte är riktigt illa. Och i somras när jag satt och bad om att bli inlagd för att jag var rädd för mig själv så hade jag verkligen behövt en sådan här plats.

Vad tror du om idé? Är det bra eller dåligt att psykiatripatienter ska få lägga in sig själva?

psykiatripatienter

7 svar på ”Låt psykiatripatienter få lägga in sig själva

    1. Jo fast det vet man ju inte veta förrän man testat. Och missbrukas det så får man väl ta det med de personerna och utgår efter det. Man kan ju inte strunta i det för ifall någon missbrukar det. För jag tror det skulle hjälpa många.

  1. Det skulle vara bra om det gick, men skulle finnas en risk att hemlösa då använder psykiatrin som ett ställe att få tak över huvud. Men vem ska göra den bedömningen är tillräckligt sjuk för att läggas in? Ett svårt etiskt dilemma.

  2. Misstänker att det fungerar bättre i städer var avstånden är rimliga. Har svårt att se att någon som mår tillräckligt dåligt orkar ta sig 15-20 mil för att få en paus några dagar. Är även lite fundersam på hur de kommer bedöma patienter som varit inlagda frivilligt den tiden de får enligt sitt kontrakt men ändå skulle behöva stanna längre

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen