Aspiepower Media

När mobbning leder till självmord

Jag har spenderat kvällen i soffan där jag vilat min arm och jobbat lite med fel hand. En väldigt spännande att göra bokföring med vänsterhanden;)

Sen har jag också lyssnat på P3’s dokumentär om Kumlafallet. Jag var i Vietnam vid den här tiden för fyra år sedan när Henriks berätta att en tjej i  Kumla tagit sitt liv.
Det kom senare fram att andningen till att Linn Nyman tog sitt liv, var att hon hade varit utsatt för trakasserier och hot på nätet.

Det kunde ha varit jag

Jag tyckte att det var väldigt jobbigt att lyssna på det här, eftersom det lika gärna kunde varit jag som hoppat framför tåget som 13 åring. Men samtidigt tycker jag att det är alla vuxnas skyldighet att lyssna på det här och ta ansvar.

Jag får ofta frågan om jag är arg på mina mobbare och det är jag inte, dom var bara barn och förstod inte bättre. Dock är jag arg på alla vuxna som visste vad som hände men ingen inget gjorde. Dem kommer jag aldrig förlåta.

Det är de vuxnas ansvar att hålla koll på vad deras barn gör och se till att lära dem vad som är rätt och fel. Och jag är ganska tacksam för att är uppvuxen den tiden som jag är. För jag fick alla fall oftast vara i fred efter skolan. Men i dag har de flesta barn/ungdomar tillgång till nätet även hemma. Och tar med sig trakasserierna även när de lämnar skolans område.

60 000 barn är utsatta för mobbning

Enligt Friends är 60 000  barn i Sverige utsatta för mobbning, och det är helt sjuka siffror. Jag tycker att vi borde ha kommit längre än så. Och i Kumlafallet var det inte ett barn. Utan det var en vuxen man som satt på andra sidan en skärm och utsatte ett tjugotal tjejer för sexuellaövergrepp på nätet + våldtäkt på barn. Vilket gör hela historien ännu mer jävla sjuk.

Han fick bara tre och ett halvt år fängelse för sitt brott, vilket betyder att han nu varit en fri man i snart två år. Medan alla utsatta tjejer och Linns familj fick ett livstidsstraff. Sånt här gör mig så jävla förbannad, att vårt rättsystem är så jävla vrickat. Personer som begår sådana här brott borde låsas inför all framtid, enligt mig. För de kommer aldrig förändrats, har man en gång begått ett sådan här brott så är man sjuk på riktigt.

Inget barn (eller vuxen för den delen heller) ska behöva må så dåligt så den överväger att avsluta sitta liv. Jag är i dag väldigt glad för att jag misslyckades åtta gånger. Och jag är ett levande bevis på att trots att man mår psykisk dåligt och förlorat hoppet så kan man hitta tillbaka till livet igen, även om det kan ta lite tid.
Kunde jag- så kan du!

kumlafallet
Joanna 15 år

Mår du dåligt och behöver någon att prata med:

 Självmordslinjen
www.mind.se/sjalvmordslinjen
Hit kan du som inte vill leva eller du som är orolig för någon vända dig. Det går att chatta, maila och ringa helt anonymt, dygnet runt.

 Stöd online
www.stodonline.se
Stöd online är en chatt för dig som haft sex mot ersättning eller t.ex. visat dig i webbcamen i utbyte för något, och vill ha stöd och råd.

Hjälplinjen
www.1177.se/hjalplinjen
Hjälplinjen erbjuder stöd anonymt, professionellt och kostnadsfritt och har öppet varje dag. Du kan kontakta Hjälplinjen för egen del eller om du oroar sig för någon annan. Det går att både ringa och skriva till Hjälplinjen, men också söka efter annat stöd i deras länksamling.

►Jourhavande kompis
www.jourhavandekompis.se
Röda korsets ungdomsförbund har Jourhavande kompis med chattjour och massor av bra information på sin hemsida.

►Kvinnofridslinjen
www.kvinnofridslinjen.se
En stödtelefon för dig som har utsatts för hot, våld eller sexuella övergrepp – eller är anhörig till någon som utsätts.

►Barnens hjälptelefon
www.bris.se
BRIS har en hjälptelefon för barn och unga. Dessutom kan du chatta och maila med BRIS.

►Brottsofferjouren och Unga Boj
www.brottsofferjouren.sewww.ungaboj.se
Har du utsatts för ett brott och vill prata om det? Brottsofferjouren har en jourtelefon och dessutom svarar de på mail. Det finns en avdelning speciellt för unga som heter Unga Boj. Där kan du chatta om tankar och känslor som handlar om brott.

►RSFLs Brottsofferjour
www.rfsl.se/brottsoffer
Riksorganisationen för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter (RFSL) har en jourtelefon för homo-, bi- och transpersoner som utsatts för brott.

►Kyrkans jourtjänst
www.kyrkansjourtjanst.se
Det spelar ingen roll vad du tror på eller om du är religiös över huvud taget. Volontärerna på Kyrkans jourtjänst lyssnar och stöttar dygnet runt över telefon.

►Unga i sorg
www.ungaisorg.se
Unga i sorg finns för dig som förlorat någon anhörig genom självmord.

►Jourhavande medmänniska
www.jourhavande-medmanniska.com
En jourtelefon som har öppet nattetid varje dag i veckan. De som svarar är inte professionella kuratorer utan vanliga medmänniskor.

Jourhavande präst
www.sosalarm.se/sv/112/Om-112/Hjalpresurser…
Om du ringer larmnumret 112 mellan klockan  21.00 och 06.00 kan du fråga efter jourhavande präst. Då får du prata med en präst som har tystnadsplikt. Du behöver inte vara kristen för att ringa jourhavande präst.

Vid livshotande situationer
Ring 112

 

12 reaktioner på “När mobbning leder till självmord

    1. svar: Ja helt sjukt vilken värld vi lever i och tyvärr är hon inte ensam.

  1. Usch vad mobbing är hemskt! Jag jobbar som lärare och jobbar stenhårt med det. Nolltolerans på mobbing och elakheter!

  2. Bra att du tar upp det här 🙂 jättejobbigt när människor begår självmord. Jag tror även om nätet inte fanns skulle det finnas andra vägar man kan bli trakasserad. Tror alla människor som begår självmord är väldigt ensamma med vad dem går igenom för ingen verkligen försöker bry sig mer och tar intiativ och engagerar sig, säger detta om mig själv också. Vill älska människor men min kärlek är så liten.

    1. Självklart finns det andra sätt, mobbning fanns ju även på 60-talet men nu blir man mer lättillgänglig som offer. Dock tror jag inte att ensamhet är orsaken i alla fall.Jag har en kärleksfull familj och haft massa personen som stöttat och funnits där för mig, ändå har jag försökt ta mitt liv 9 gånger.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *