Att bli utbränd av att handla

Godmiddag mina vänner!
Börja dagen med en lång sovmorgon sen åkte jag och mamma ner till Hagfors och handla, det var väldigt spännande. Lidl i Hagfors har byggt om sin butik och jag har hört så mycket gott om den, men jag har bara en sak att säga… Den som inredde denna butik har inte en NPF- diagnos!

Herregud va rörigt, skyltar som sticker upp i massa konstiga färger, och alldeles för mycket intryck.
Blev helt yr… Tur att jag har semester för blev helt slut i huvudet av att handla i butiken.

Många butikschefer tänker på att sina butiker måste vara  handikappanpassas (tror tom att den är lag på det?)
Men de tänker bara på rörelsehindrade/rullstolsbundna eller synskadade, tex har jag hört att Lidls nya butik har smart belysning så man enklare ska kunna läsa på prislappar osv. Men man glömmer oftast bort gruppen med Neuropsykiatriska diagnoser som har svårt med många intryck och röriga miljöer.

Tillexempel spelar många butiker julmusik så här i juletid, jättemysigt kan man ju tycka…
Men testa att gå på tex Drottninggatan i Karlstad och lyssna noga, då kommer du inse att flera olika butiker spelar olika julmusik. Tänk dig då hur det kan uppfattas av en person som har Aspergers syndrom/autism och är väldigt ljudkänslig och har en hjärna som suger i sig intryck. Det kan upplevas ganska obehagligt och jag vet flera personer med dessa diagnoser, som inte ens klarar av att gå och handla just pga av detta. Jag tycker fler butiker borde tänka över detta och inte glömma bort de funktionsnedsättningar som inte synas på utsidan.

Jag tycker att den här videon som Carina och Neo gjort om hur det kan vara för en person med autism att handla, är så himla bra:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen