Aspiepower Media

Gymnasieval – Gå din egen väg lyssna inte på andra

Detta inlägg är skrivet i samarbete med Skolverket
…………

Drömmen om Jämtland

Det är dags snart för dom som går i åk 9 att göra sitt gymnasieval och det är inget enkelt val. När jag slutade 9:an så ville jag börja på skyttegymnasiet i Strömsund. Eftersom jag tävlade i luftgevär och salongsgevärs skytte. Dock tyckte inte mina föräldrar att det var en bra idé att skicka en självmordsbenägen 16 åring till Jämtland. Så det blev ingen skyttegymnasium i stället blev det Barn och fritidsprogrammet i Hagfors.

Gymnasieval

Valde en praktisk linje

Mina kompisar skulle gå natur och samhäll men jag har alltid gillat människor och att ha praktik två dagar i veckan hela åk 3 lockade. Jag klarade tre år med nöd och näppe, hade jag inte haft så mycket praktik och praktiskt arbete så hade jag inte haft slutbetyg i dag.

Drömmen om att bli fotograf väcktes

Efter tre år på gymnasiet hamnade jag på Molkoms folkhögskola. Där köpte jag min första systemkamera och insåg att jag kunde kombinera båda mina stora intressen och började fota speedway. Jag fick jobba ideellt med att fotografera och intervjua förare och drömmen om att jobba som fotograf väcktes. Vid den här tidpunkten gick jag på hel aktivitetsersättning då min arbetsförmåga var lika med noll. Jag sökte till olika fotolinjer på folkhögskolor men kom inte in någonstans.

Jag kan ju faktisk skriva också…

En dag så insåg jag att jag kan ju faktisk skriva också. Jag gör ju det varje dag på min blogg. Som barn skrev jag långa sagor och som 5 åring hade jag en dröm om att bli författare. Så varför inte bli journalist i stället för fotograf? Då får jag göra båda sakerna samtidigt. Jag sökte till journalistlinjen och kom in. Pappa var skeptisk skulle jag verkligen klara det här? För att kunna plugga så var jag tvungen att lägga min aktivitetsersättning vilade i under tiden. Men jag klara det och i dag och kan stolt presentera mig som multijournalist.

I dag lever jag drömmen

I dag lever jag drömmen och gör exakt det jag vill samtidig. Jag driver eget, jag får föreläsa, jag får skriva, jag får fota och jag får blogga. Men vägen dit har inte varit glaskar. Det är inte lätt att veta vad man vill när man går i nian och måste göra sitt gymnasieval. Det är lätt att följa sina kompisars val för att man inte vill skiljas från dem eller det som föräldrarna vill för de borde ju veta vad som är bäst. Många väljer att gå samhäll och natur för det är breda linjer och för att det finns många myter om yrkesprogrammen.

Yrkesprogram är inte bara för slappisar

Många tror att yrkesprogrammen bara är för slappisar. Men vi är alla olika och jag tror, utan att ha forskning på det att många personer med en NPF-diagnos skulle må bättre av att gå ett yrkesprogram. Det är i alla fall uppfattningen jag fått av dom jag känner som har diagnoser. Jag tycker att man ska följa sin egen väg när man ska göra sitt gymnasieval, göra det man själv känner känns bäst. Strunta i att man inte går samma väg som sina kompisar. Det finns så många vägar att gå. På Gymnasieinfo.se finns alla yrkesutbildningar samlade och kanske kan du hitta ditt drömyrke.

Livet är inte förstört om man gör fel val

Livet är inte förstört om man väljer en utbildning men sen inser att det inte alls var det man inte ville jobba med. Gymnasievalet avgör inte din framtid, det är vara ett val av grundutbildning. Man kan alltid ändra sig och välja att gå en annan väg och en dag hittar man förhoppningsvis sitt drömyrke precis som jag.

 

gymnasieval

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *