Aspiepower Media

Böcker om psykisk ohälsa & NPF-diagnoser del 3

Här kommer mina tips på böcker om psykisk ohälsa & NPF-diagnoser

Får ofta frågan om jag har något boktips på böcker om psykisk ohälsa & NPF-diagnoser. Så jag tänkte tips om några, vissa har jag läst andra inte. Detta inlägg har tidigare publicerats på min gamla blogg.

Här hittar du del 1.
Här hittar du del 2.

 1Ut ur mörkret Miki Agerberg

Depression är en av våra stora folksjukdomar. Ändå omges den fortfarande av ett mörker av tystnad, okunnighet och fördomar. Trots att det finns effektiva behandlingsmetoder, gör detta mörker att många av dem som drabbas inte söker eller inte får hjälp. Ut ur mörkret ger en bred och lättillgänglig genomgång av den senaste kunskapen om depressioner, och hur de kan behandlas, baserad på aktuell forskning. Men Miki Agerberg har också intervjuat en rad människor som, liksom han själv, har egna erfarenheter av depression. I boken finns bland annat djupintervjuer med sex kända svenskar.






1Gång på gång: Pedagogik vid autism och autismliknande tillstånd 

Tålamod och kunskap är nödvändigt i pedagogik vid autism, som med rätta kallas de tiotusen gångernas pedagogik. Den mest kärleksfulla insats man kan göra är kanske att utveckla barnets möjligheter till självständighet så långt det bara går.Författarna beskriver mycket konkret hur man når dit. De skildrar hur man kan bemöta barn och vuxna med autism och autismliknande tillstånd och hantera deras handikapp i ett livsperspektiv. Struktur i tid och rum är det viktigaste instrumentet för utveckling. I boken finns många praktiska förslag till hur man kan inrätta miljön med t ex scheman, namnskyltar och fasta vanor. Här ges också förklaringar på beteenden som kan förefalla gåtfulla. Boken riktar sig till föräldrar och anhöriga, till studerande och yrkesverksamma inom specialpedagogik, omsorg och skola och till alla andra som kommer i kontakt med människor med autism.






Böcker om psykisk ohälsa & NPF-diagnoser

Leva med Asperger: En praktisk guide för tonåringar och vuxna

Många ungdomar och vuxna som har aspergers syndrom har det kämpigt i vissa situationer. Det kan handla om att gå till tandläkaren, göra bra ifrån sig under en arbetsintervju eller att helt enkelt klara av att åka buss. Ett praktiskt tips om hur man kan handla i en viss situation kan få en oerhörd betydelse. Man kan få nya vänner och lyckas bättre i skolan eller på jobbet. Genom att ta ett steg i taget kan man nå ett bättre och mindre komplicerat liv. För personer som har asperger kan denna bok snabbt bli en ovärderlig resurs. Här finns handfasta råd och tips som gör att de kan navigera sig igenom vardagen. Leva med asperger kan med fördel även läsas av familjemedlemmar, specialpedagoger, lärare, fritidsledare, arbetsgivare och ledare inom föreningslivet.










 Informationen om böckerna kommer från Bokus 
Tips på fler böcker kommer i ett annat inlägg. Vill du vara säker på att du inte missat något? Gilla bloggens facebooksida eller följ mig på Bloglovin.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *