Aspiepower Media

Böcker om psykisk ohälsa & NPF-diagnoser del 2

Får ofta frågan om jag har något boktips på böcker om psykisk ohälsa & NPF-diagnoser. Så jag tänkte tips om några. Här kan ni läsa tidigare tips. Några av dem har jag läst andra inte. Detta inlägg har tidigare publicerats på min gamla blogg.

Böcker om psykisk ohälsa & NPF-diagnoserBryt det sista tabut- Maria Borelius 

Det är dags att människor slutar skämmas för psykiatriska diagnoser – det måste bli lika okej att ha panikångest som att ha diabetes. Det måste bli lika okej att äta antidepressiva som att ta blodtryckssänkande. Bryt det sista tabut vill vädra ut skammen genom att humanisera, informera, ge perspektiv och hopp. Psykisk sjukdom finns i alla kulturer och beror på både arv och miljöfaktorer. De sista 60 åren har läkarvetenskapen stormat fram på området och kan idag både bota och normalisera. Antidepressiva och antipsykotiska läkemedel har ökat livskvaliteten och minskar antalet självmord dramatiskt. Inom psykoterapin har framförallt KBT-terapin fått stora framgångar när det gäller att behandla ångest, depression och fobier.






Böcker om psykisk ohälsa & NPF-diagnoser

Att vara anhörig- Åsa Moberg 

Det finns oändliga mängder kunskap, också hos behandlare och ansvariga myndigheter, om hur viktigt det är att lyssna till de anhöriga. Gång på gång betonas vikten av ett gott samarbete mellan psykiatrin och de sjukas sociala nätverk. Ändå fungerar detta samarbete sällan bra i praktiken. I Vara anhörig beskriver Åsa Moberg, författare till den mycket uppmärksammade Adams bok med utgångspunkt i enskilda fall och lokala vårdformer, olika förhållningssätt för patienter, anhöriga och närstående. Här finns också berättelser om nytänkande och fungerande vårdformer. Depression är den vanligaste psykiska sjukdomen i Sverige. Det handlar om en folksjukdom: 500 000 människor i Sverige äter antidepressiv medicin, även om den vetenskapliga grunden för sådan behandling är osäker. Förändringar i vården är nödvändiga och för det behövs gemensamma mål. Att de anhöriga glöms bort är bara som det brukar vara, även om depression är en sjukdom som i hög grad påverkar alla närstående.





Böcker om psykisk ohälsa & NPF-diagnoser

Ett Bipolärt Hjärta- Rebecca Anserud

Sjukdomen har våldtagit mig flera gånger om, dränkt mig ner i havets djup och hånskrattat åt mig. Orkar du simma upp din jävel? Orkar du? Nej du orkar inte ett förbannat skit, tro inget om dig själv. Du kommer inte att klara det!  Jag har känt mig svagast i världen. Legat på golvet som ett litet barn med kniven i handen. Funderat starkt på att ge upp, skära mig i handleden och låta det sista livet sippra ut till en vackrare plats. I dag äger inte sjukdomen mig, jag äger den och jag ska aldrig låta den våldta mig igen … Så inleder Rebecca Anserud sin självbiografi som handlar om hennes kamp mot bipolär sjukdom. Hon insjuknade när hon var 15 år, men fick inte sin diagnos förrän fem år senare. För att komma dit krävdes ansträngningar och envishet från Rebeccas sida och hon hamnade i en evighetskarusell inom psykiatrins olika instanser.

 




Tips på fler böcker kommer i ett annat inlägg. Vill du vara säker på att du inte missat något? Gilla bloggens facebooksida eller följ mig på Bloglovin.

2 reaktioner på “Böcker om psykisk ohälsa & NPF-diagnoser del 2

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *