Okategoriserade

Det är kränkde för personer med NPF att försöka ta körkort.

När jag kom hem i går så hittade jag ett efterlängtat brev i brevlådan.
Jag har fått ett nytt lämplighetsintyg för att övningsköra.
Men jag hade inte fått ett brev, utan två.

I det ena stod det ”grattis du får övningsköra i 5 år framåt…”
I det andra stod det ”….Om du skickar in ett bevis om ett år, på att du inte blivit psykisk sjuk igen”
Okej det stod inte så bokstavligt talat, men det var så det kändes. På papperna man fyller i när man ska söka lämplighetsintyg finns en liten ruta som man ska fylla i om man har Aspergers syndrom eller ADHD, fyller man i denna ruta så måste man lämna in ett läkarintyg på att man är kapabel till att köra en bil. Är inte detta kränkande?
Jag skulle nog säga att de flesta med Asperger är bättre bilförare än många, då vi ser detaljer och lägger märk till saker som andra inte ser.
Sen vet vi att vi har lupp på oss därför slarvar vi inte. Hur många bilförare finns det inte där ute i vårt avlånga land som inte borde få köra en bil?
Det räcker med att sätta på ”Sveriges värsta bilförare”, så börjar man undra om inte ALLA människor borde få skicka in ett läkarintyg på att man är kapabel till att köra bil.
Men dessa människor får köra hur mycket de vill bara de klarar sitt körkort för de de har inga diagnoser och behöver inte ha några ”bevismaterial”.
Sen kanske de har diagnoser men så länge som man inte har dem på papper så behöver inga intyg. Och om jag skulle strunta i att fylla i den där rutan på min ansökan och inte berätta att jag har en diagnos och de en vacker dag stoppar mig och får reda på det då kan jag få fängelse för vårdlöshet i trafik för att jag inte berättat att jag har en diagnos, så en läkare fått bedöma om jag verkligen ska få köra bil. Så om det inte vore nog så måste jag om ett år skicka in ett nytt intyg och en läkare ska bekräfta att jag fortfarande är kapabel att köra bil. Detta pga att jag äter antidepressiva mediciner på världens minsta dos.
Hur många människor äter inte antidepp i dag fast dem inte har en diagnos, och behöver därför inga intyg och då får de aldrig veta det. Kolla upp mina morfintabletter för skojs skull nu när de plockat bort den röda triangeln på alla mediciner. Jag får köra bil med dem men man ska bedöma själv om man klarar det men de rekommenderar inte att man gör det. Och då behöver man inge läkarintyg.
Och jag kan informera er om att jag knappt kan gå på en rak linje när jag tagit dem men känner inget av mina antidepp som jag ätit i över 10 år. I mitt fall spelar det ingen roll om jag måste skicka in ett intyg varje år, för jag vet att de kommer stå ”Jag bedömer att Joanna kan köra bil” i dem. Och att det kostar 350 kr (varierar från kommun till kommun) att få ut intyget är nått jag har råd att lägga ut. Men det finns personer som inte har råd att betala för att få ut ett intyg. Och många med Aspeger tycker sånt här är fruktansvärt jobbigt.  Att behöva kontakta en läkare, man kanske inte ens har en fast läkare längre.
Man ska ha intyg och man ska krångla, det är just det här som är en del våra svårigheter.
Bara denna lilla process som kan dröja flera månader kan göra att flera aldrig kommer så långt. De lägger ner körkortsdrömmarna innan de ens fått ett intyg om att de får övningsköra, det det är för jobbigt att få intyget. Jag tycker transportsyrelsen borde göra om sitt system.
Alla borde få lämna in ett läkarintyg eller annars personer som äter vissa mediciner som ska påverka.
Men man borde inte sätta människor med vissa diagnoser i ett fack, man borde bedömma ALLA människor på SAMMA SÄTT.
För ALLA människor är UNIKA oavsett om man har en diagnos eller ej.


]]>

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply

    %d bloggare gillar detta: