Okategoriserade

Vad är Endometrios?

När jag skrev att man skulle göra en titthålsoperation för att gå in och kolla om jag har Endometrios, så var det flera som undra vad det egentligen är.
Så tänkte försöka förklara detta inlägg.Men först vill jag VARNA KÄNSLIGA LÄSARE!!!
Längst ner i detta inlägg finns äckliga bilder innifrån magen på Endometrios så vet du att du tycker att sådant är obehagligt så sluta läsa detta inlägg och blädda INTE ner! ———————————— Allmänt Livmoderns innersta skikt består av en slemhinna som i varje menscykel byggs upp för att kunna ta emot ett befruktat ägg. Om inget ägg befruktas eller fäster stöts slemhinnan ut genom slidan i form av en blödning, mens.
Ibland finns livmoderslemhinna på andra ställen än insidan av livmodern och kallas då för endometrios. Även livmoderslemhinna utanför livmodern blöder vid mens och orsakar då en inflammation. Det är vanligt att man får väldigt ont, särskilt när man har mens men även vid andra tillfällen. En del får inga besvär alls.
Oftast får man endometrios på äggstockarna eller i bukhinnan, men man kan också få det på andra ställen. Endometrios kan ibland leda till att man får svårt att bli gravid.
Ungefär en av tio kvinnor får endometrios. Man kan inte bli av med sjukdomen men i vissa perioder har man mindre eller inga besvär.
Symtom Förutom ont vid mens är det vanligt att man får smärta som sitter som ett band över bäckenet och som kan stråla ut i korsryggen eller benen. Man kan också få ont vid samlag, när man har avföring eller kissar. Behandling Endometrios är en kronisk sjukdom som inte kan botas men smärtan kan lindras genom olika behandlingar. Man kan få läkemedel som innehåller olika hormoner för att minska besvären av endometrios. Om man har ont kan man också behöva ta smärtlindrande läkemedel.
Ibland behöver endometrios opereras bort. Hur vanligt är det? Ungefär var tionde kvinna i barnafödande ålder får endometrios som ger besvär. En dryg tredjedel av alla kvinnor som har svårt att bli med barn har endometrios.
Vanliga symtom När man har endometrios är det vanligt att man har ont i nedre delen av magen och diarré eller förstoppning när man har mens. Andra symtom kan vara att man får
  • ont vid samlag
  • ont när man kissar eller har avföring
  • urinträngningar
  • svårt att bli gravid.

Vissa symtom kan misstolkas När sjukdomen startar eller under de perioder då den är mer aktiv kan man också få symtom som trötthet, illamående och lite feber. Om man har endometriosförändringar i urinvägarna eller ändtarmen kan man få blod i urinen eller i avföringen i samband med mens.
Det kan vara svårt för en läkare att skilja endometrios från andra sjukdomar, till exempel tarmsjukdomar. Ibland tar det flera år innan man får rätt diagnos.
Om endometrios som har orsakat smärtor under lång tid inte behandlas brukar man med tiden få diffusa smärtor i bäckenet. Det kan göra smärtan mindre intensiv men mera utbredd i hela bäckenet.
Även om man har fått behandling kan man fortfarande ha ont på grund av ärrbildning efter endometriosförändringarna. Flera undersökningar brukar behövas Först får man gå igenom en vanlig gynekologisk undersökning som också innefattar en ultraljudsundersökning som kan visa om man har så kallade chokladcystor på äggstockarna. Däremot kan inte eventuella förändringar någon annanstans, till exempel på bukhinnan, upptäckas med ultraljud.
Den vanligaste metoden för att upptäcka endometrios är att göra en undersökning med titthålsoperation, en så kallad laparaskopi.
Ibland görs en så kallad magnetkameraundersökning om läkaren tror att förändringen sitter i livmoderväggen.
Vissa endometrioshärdar är tydliga, men ibland måste läkaren ta ett prov från vävnaderna med en
liten sax för att kunna undersöka dem i mikroskop. Det görs i samband med en titthålsoperation. Operationsinstrument förs då in genom flera mindre öppningar i bukväggen.
En del former av endometrios kan opereras eller brännas bort vid undersökningen. Även då förs operationsinstrument in genom flera mindre öppningar i bukväggen. Operationen förlängs då och brukar ta en till två timmar. Sammanväxningar i buken När man har endometrios kan man få sammanväxningar på olika ställen i buken, särskilt om det går lång tid innan man får behandling. Det kan bildas band av bindväv mellan tarmarna och bukväggen eller mellan livmodern, äggledarna, äggstockarna och bukväggen. Dessa band kan orsaka smärta, oftast när man anstränger sig fysiskt och banden tänjs ut. Ibland, men det är mycket ovanligt, kan banden göra att det blir stopp i tarmen på grund av att den klämts åt av ett bindvävsband eller att tarmen har snott sig, så kallat tarmvred. Källa: 1177
http://www.morticia.se/endointro.shtml

]]>

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply

    %d bloggare gillar detta: