Okategoriserade

(H)järnkolls kampanjdag- Vad händer i din stad i dag eller i morgon

Dagens samhälle förutsätter en god ekonomi för ett bra liv. Att delta socialt, som att fika med vänner, eller äta bra mat kostar. Människor med psykisk ohälsa har avsevärt sämre ekonomi och levnadsvillkor än andra, och blir på så sätt inlåsta i en ohälsa. Ett jämlikare samhälle ger bättre hälsa – för alla.

Mellan 12 och 13 december arrangeras aktiviteter på 12 orter i landet för att öka kännedomen om den ekonomiska otryggheten som många med psykisk ohälsa befinner sig i. Seminarier, föreläsningar, manifestationer och teater kommer att genomföras runt om i landet med målet att få en diskussion om vad olika aktörer kan göra.
Du kan bidra genom en sån enkel sak som att behålla kontakten med en vän som mår psykiskt dåligt. Prata också mer om din psykiska hälsa och ohälsa. Det gör stor skillnad. För många.
Blekinge
Plats: Karlskrona
Tid: 13 december
Invigning med landshövding av ett nytt NSPH-kansli
Gotland
Plats: Tjelvarkyrkan, Visby
Tid: 12 dec, kl 18.00-21.30
Ambassadörer i kampanjen Hjärnkoll på Gotland anordnar seminarium och mingel. Tre föredrag: Alla kan inte ha stl 34; Socialt företagande; Tuffa tider – ur en diakons synvinkel.
Efter föredragen blir det diskussion om livskvalitet för magra plånböcker.

Gävleborg
Plats:Café August, Kulturhuset Glada Hudik, Hudiksvall
Tid: 12 dec, kl 18-21
Hjärnkolls ambassadörer i Gävleborg bjuder på pianomusik av Tobias Arvidsson från Söderhamn, kaffe, glögg och bröd. Information från Attention Hälsingland, Hudiksvalls NattHärberge (HNH) och Attityd Hudik. Vi fikar, samtalar och lyssnar på musik.

Jämtland
Plats: Gamla Kyrkan, Östersund
Tid: 12 dec, kl 19.00-21.30
Kampanjen Hjärnkoll i Jämtland öppnar Gamla Kyrkan för Julkonsert igen, denna kväll är temat:´”En otrygg ekonomi ökar risken för psykisk ohälsa”. Även detta år är det gratis att komma och lyssna! Och självklart bjuder vi på gott fika. MUSIK MED: Rådhuskören, Johan Alander samt Tre vänner. Hjälpkassen Jämtland finns på plats för att samla in julklappar till alla åldrar, märk gärna paketet med ålder och kön. 18.30 går ett fackeltåg från Stortorget till Gamla kyrkan. Slut gärna upp i tåget och visa ditt stöd för Hjärnkolls arbete. Vi ansluter lagom till att konserten börjar i kyrkan. Läs mer på Hjärnkoll Jämtlands webbplats eller på Hjärnkoll Jämtlands FB-sida

Jönköping
Plats: Hoppets Torg, Jönköping
Tid: 12 december kl 11-18
Välkomna att delta i vår manifestation på torget.

Norrbotten
Plats: Kulturens Hus, Luleå
Tid: 12 dec, kl 13.00-15.30
Kampanjen Hjärnkoll i Norrbotten bjuder in allmänhet, föreningar, arbetsgivare, politiker och alla andra som brinner för ett samhälle som rymmer människor med olika psykiska funktionssätt. Tillsammans med ambassadörer från (H)järnkoll i Norrbotten genomför vi en manifestation för en ekonomisk trygghet för alla.
13:00 – Hjärnkollsambassadörerna i samarbete med en teatergrupp från Kulturcentrum i norr, iscensätter ett par olika verkliga händelser som har eller har haft betydelse för ekonomiska levnadsvillkor. Efter varje framträdande kommer den som blivit gestaltad att intervjuas kring ämnet som tagits upp. En ambassadör kommer även berätta om hur hon jobbar för att ge unga med funktionsnedsättningar riktiga arbeten.
14:00 – Fikapaus och mingel
14:30 – Fortsättning och frågestund med diskussion. Välkommen! Vi bjuder också på kaffe, glögg & pepparkakor

Stockholm
Plats: Mynttorget, Stockholm
Tid: 12 dec, kl 15.00-17.00
Hjärnkolls ambassadörer i Stockholm bjuder in allmänheten till manifestation på Mynttorget med facklor och glögg. Riksdagspolitiker bjuds in och får en matkasse som illustrerar vad en person med låg sjukersättning har att leva på när hyra och annat är betalt. Psykisk ohälsa = otrygg ekonomi, vill vi ha det så?

Uppsala
Plats: Tierp, Uppsala, Håbo/Enköping
Tid: 12 dec, från morgon till kväll
Kampanjen Hjärnkoll i Uppsala åker på Upptåget och UL-bussarna i länet. Ambassadörer och volontärer berättar om betydelsen att ha råd att kunna resa kollektivt. Manifestationsresan börjar i Tierp på morgonen, är i Uppsala vid lunchtid och avslutar i Håbo eller Enköping på kvällen.

Värmland
Plats: Karlstad Soltorg, Karlstad
Tid: 12 dec, kl 12.00-18.00
Kampanjen Hjärnkoll i Värmland bjuder in till manifestation på Karlstad Soltorg med korta föreläsningar om psykisk ohälsa i Speakers Corner.
Tidigare på dagen har kampanjen en frukost för inbjudna gäster på Värmlands museum i Karlstad. Lennart Berg (RSMH Säffle) pratar utifrån morgonens frågeställning: hur hänger arbete, ekonomi och psykisk hälsa ihop?

Västerbotten
Plats: Café Station, Umeå
Tid: 12 dec, kl 13.00-15.00
Kampanjen Hjärnkoll i Västerbotten bjuder in till panelsamtal och mingelfika.
Samtalsledare: Patrik From
Bland samtalsdeltagarna finns:
Agneta Mattson, diakon, Svenska kyrkan
Mona-Lisa Fransberg, konsumentrådgivare, Umeå kommun
Anna Kröger, Vuxenslussen, Socialtjänsten, Umeå kommun
Dakhaz Fasil, Vuxenslussen, Socialtjänsten, Umeå kommun
Eva Andersson, Socialnämndens ordf, Umeå kommun

Västra Götaland
Plats: Brunnsparken, Göteborg
Tid: 12 dec kl 16.00-18.00
Kampanjen Hjärnkoll i Västra Götaland hälsar välkommen till tältet i Brunnsparken, där kan du samtala med ambassadörer kring frågor om ekonomiska förutsättningar vid psykisk ohälsa. Vi bjuder också på något gott att tugga på!

Örebro
Plats: Conventum club 700, Örebro
Tid: 12 dec, hela dagen
Kampanjen Hjärnkoll i Örebro bjuder in till heldagskonferens med föreläsningar, paneldebatt, utställning och kulturinslag. Gästtalare är bland andra Irene Wennemo.


]]>

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply

    %d bloggare gillar detta: